ManşetTarım-Gıda

Pirinç tohumları ile Filipinli tayfun mağdurları günü kurtarabilir

0

John Upton imzasıyla grist.org’da 18.12.2013’de yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete yayın ekibinden Zeliha Yıldırım‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Haiyan tayfunu geçen ay Filipinler’e vurduğunda 6.000 ‘den fazla insan öldü. Ülkenin liderleri yaşanan bu vahşetin iklim değişikliği ile bağlantılı olduğunu belirttiler. Şimdi Birleşmiş Milletler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar hayatta kalanları açlıktan kurtarmak için çabalıyor.

Pirincin ekim zamanında vuran tayfun, çiftçilerin çeltiklerini parçaladı ve tohum stoklarını yok etti.

Responding to Climate Change’in haberine göre:

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Filipinler genelinde tayfunun vurduğu bazı kırsal topluluklara ilk etapta acil olarak tohum vermeye başladı.

Çiftçiler dağıtılan 50kg gübre torbaları, küçük sulama suyu pompaları ve araçlar ile gelecek yıl Mart ayında hasat edilebilecek pirinç ve mısır yetiştirebilecek.

Dumalag’da  evi ve tarlası tayfunda yıkılan Merlyn Fagtanac “Ekim zamanını yakalayıp yakalayamayacağımız konusunda o kadar umutsuzuz ki bu ekim zamanında hiçbir şey tohumdan daha yararlı olamaz. Biz her şeyi kaybettik ama en azından şimdi önümüzdeki pirinç hasatını bekleyebileceğiz” dedi. İki hektarlık çeltik alanının temizlenip ekime hazır hale getiren Merlyn Fagtanac, Visayas bölgesinde tohum yardımının ulaşacağı 1040 çiftçiden sadece biri.

Oxfam’da yardım sağlayan sivil toplum kuruluşları arasında bulunuyor. Oxfam, Filipinlilere ekim alanlarını hazırlamak için para yardımı ve ayrıca pirinç tohumları sağlıyor.

Oxfam’ın geçen hafta yaptığı basın açıklamasından:

Yardım Kuruluşu Oxfam 12 Aralık’ta,  Tacloban’ın güneyinde altı kırsal belediyedeki çiftçilere ekim mevsimini yakalayabilmeleri için 400 ton pirinç tohumu dağıtımına başladı. Dağıtımlar bir hafta sürecek.

Çiftçilerin bu yılki ikinci ekim sezonunda tohum ekebilmek için az bir zamanı kaldı. Oxfam Haiyan Tayfunu’ndan etkilenen çiftçilere ekim alanlarının ve sulama kanallarının temizlenmesi için de destek oluyor.

Deniz seviyesine yakın alanlar için uygun, büyük miktarda suni gübre veya böcek ilacı gerekmeyen ‘iklim-dirençli’ denilen tohumlar Luzon adasından satın alınıyor.

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(grist.org, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.