ManşetYeşillerden

Yeşiller/Sol: Ankara’da başka, Diyarbakır’da başka olmaz!

0

CHP milletvekil Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda tahliye edilmesinin ardından gözler tutuklu BDP milletvekillerinie çevrilmişti. BDP’lilerin tahiye taleplerinin dün Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemsi tarafından reddedilmesi ülke çapında büyük hayal kırıklığı ve öfke uyandırdı ve HDP milletvekilleri bugün Mecliste açlık grevine başlayacaklarını açıkladılar.

Gelişmeler üzerine Yeşiller ve Sol Geleck Partisi bir açıklama göndererek seçilmiş millet vekillerinin yerinin hapishane değil Kürt sorunun meşru çözüm yeri olan Meclis olduğunu söylediler. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisin açıklaması şöyle:

Demokratik Siyasetin ve Barışın Önü Taraflı Yargı İle Kapatılamaz!

Tutuklu BDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız’ın tahliye taleplerinin, Anayasa Mahkemesinin bağlayıcı kararına karşın yerel mahkemece reddedilmesi, hukuku yok sayan siyasi bir karardır.

Emsal teşkil eden bir yasadan yararlanmak için benzeri bir dava açmaya gerek yoktur. Yargı, kararlarını güncel siyasetin akışına göre değil; hukukun evrensel gereklerine göre uygulamak durumundadır.

Zaten bıçak sırtında yürüyen barış ve müzakere süreci açısından ortaya çıkan sonuç kabul edilemez. Yargıçların takdir haklarını eşitlik ilkesinin aleyhinde kullanmaların bu sürecin ilerlemesine katkı sunmayacağı açıktır.

BDP milletvekillerinin yeri cezaevi değil, çözüm sürecinin meşru zemini olan meclistir. Bir an önce bu karar düzeltilmeli, halkın seçilmiş temsilcilerinin gasp edilmiş hakları geri verilmelidir.

Biz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak bu konuda, adalet tesis edilinceye kadar, mücadelemizi demokratik yollarla sürdüreceğiz, sürecin takipçisi olacağız.

Ankara’da farklı, Diyarbakır’da farklı kararlar vererek, eşitsizliği, ayrımcılığı derinleştiren, yeniden üreten bir adalet sistemiyle barış tesis edilemez. Demokrasi var olamaz. Seçilmiş vekillerin açlık grevine mecbur bırakılması ise, meclis adına bir utançtır. Durumun vebali, bu hukuki kararı verenlerin, mecliste siyasi basiretsizlik gösterenlerin olacaktır.

Meclisteki tüm siyasi partilerin bir an önce, halkların, barışı özleyen tüm tarafların vicdanlarını yaralayan bu hukuksuzluğa karşı seslerini yükseltmeleri bir zorunluluktur.

Konunun zaman kaybetmeksizin çözüme kavuşturulması, gereği için meclisin tutum alması tarihsel bir sorumluktur.

Herkese eşitlik, adalet, demokrasi!

Sevil Turan – Naci Sönmez

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.