Dünya

Avrupa Sol Partisi: 4. Kongresi yapıldı

0

‘Avrupa’yı değiştirelim” sloganıyla yola çıkan, “Avrupa’da sol bir alternatif için birlik” başlığıyla gerçekleştirilen 4. Kongre 13 Aralık’ta başladı. Kongre’ye 33 üye ve gözlemci parti katıldı.

Kongreye ev sahipliği de yapan İspanya Komünist Partisi’nden Birleşik Sol Parti Başkanı Cayo Lara Moya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Moya, konuşmasında tüm katılımcı siyasi partileri, “Avrupa’da faşizmin ve karşısındaki direnişle birlikte yükseldiği İspanya’ya, Madrit’e hoşgeldiniz” diyerek selamladı.

Moya konuşmasında ayrıca “Bugün her alana sızan neoliberalizm, sınıf kavgamıza, birlik ve dayanışmamıza saldırıyor. Halkın yoksulluğu, işsizliği ve acıları üzerinden birileri trilyon dolarlar kazanıyor. Bütçe açığı diyerek uyguladıkları kemer sıkma politikaları, bugün miyonların haklarının ellerinden alınmasının, özelleştirmelerin, işten çıkarmalarının bahanesi oluyor. Bütçe açığı dediğiniz bahane milyonların değil, finansallaşmış sermayenin suçudur. Kapitalizmin kendi sonucudur” diyerek Troyka’ya karşı mücadeleyi heryerde yükselteceklerinin altını çizdi.

Cayo Lara Moya’dan sonra Bolivya Devlet Başkan Yardımcısı Álvaro García’nın Kongre’yi selamladığı konuşmasıyla Kongre devam etti. Garcia konuşmasına “dışarıdan baktığımız zaman zayıflayan, yenik bir Avrupa görüyoruz. Oysa Avrupa dediğimiz zaman dünyanın birçok yerini demokratik kazanımlarıyla motive eden, umudun elçisi, entelektüel birikimiyle bir ışık gelir aklımıza… Bu yenik, sessiz Avrupa, halkın Avrupası değil!

“Karl Marx’ın 19. yy, 20.yy’da hala geçerli” diyen Garcia, “dünya kapitalizmin vahşi doğasıyla kuşatıldı, bir atölye haline geldi. Bu kapitalizmin karakteristiğidir. Artık iş yerine finansal piyasalara ihtiyaç duyuyor, üretimi parçaladı. Artık gelişmiş ülkelerde yeni bir işçi sınıfımız var; öğretmenler, doktorlar, kamu çalışanları yani beyaz yakalılar” dedi.

“Ne Yapmalı?”
Garcia, “Ne yapmalı’, çok iyi bildiğimiz bir sorudur, Lenin’den bize gelmiştir” dedi ve şöyle devam etti, “Avrupa Solu, öne çıkmalı…Halkla birlikte çıkmalı. Avrupa Solu insiyatif almalı, alternatif bir yaşamı halka sunmalı. Avrupa Solu, halkın demokratik katılımcılığını sağlayacak zeminleri yaratmalı Sadece Avrupa Sol’u değil, hepbirlikte artık yeni şeyler söylemeliyiz!. Eşitlik, özgürlük hep söylediğimiz ama gerçekte unuttuğumuz kavramlar, onu hepbirlikte hatırlatmalıyız.

Bolivya’da su hakkı mücadelesine ilişkin deneyimlerini paylaşan Garcia, “bizim için su tek şey değildi ama herşeydi” dedi. Su mücademiz sonra gazı, telekomu geri aldı. Daha alacağı çok şey var, eşit parasız eğitim hakkı, herkese iş hakkımız.. vb.” dedi.

Laurent: “Avrupa’yı Yeniden Kuralım”
Avrupa Sol Partisi Başkanı, Pierre Laurent konuşmasına önceki hafta hayata veda eden Nelson Mandela’yı anarak başladı. Laurent, “Bugün ne şanslıyız ki, tarihin yıkıcı kirli karanlığına karşı aydınlık taraftayız. Neoliberalizme karşı halkın direnşinin parçasıyız.” dedi.

“Tüm farklılıklarımızla, aynı amaç için biraraya geldiğimiz için şanslıyız” diyen Laurent, siyasi insiyatif almak için özgücümüzün farkına varmalı, işçisinden öğrencisine, kadınından yaşlısına mücadeyi “bir” olarak güçlendirmeliyiz” dedi.

Laurent, Avrupa halkının sıradışı bir süreçten geçtiğinin altını çizerek finans oligarşilerinin karşısında daha güçlü bir birlikteliğin önemine değindi. “Neoliberalizme toptan itiraz eden nüfusun sayısı Avrupa’da geniş sınırlara ulaştı. Şimdi onlara ‘Avrupa’yı yeniden kurabileceğimizi’ gösterelim” dedi.

Türkiye’den Kongreye Özgürlük ve Dayanışma Partisi katıldı. Kongre’de ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya konuşma yaptı.

Avrupa Sol Parti, 13-15 Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 4. Kongre sonucunda Avrupa Komisyonu başkanlığı için  Alexis Tsipras’ı aday olarak gösterecek.

SYRIZA lideri Alexis Tsipras, 14 Aralık Cumartesi günü Madrid’de dördüncü Kongresi sırasında 2014 Mayıs’taki seçimlerde Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday olarak ilan edildi ve 15 Aralık’ta yapılan oylama ile Avrupa Sol Partisi’nin resmi adayı olarak seçildi.

Bugün itibari ile Avrupa Parlamentosu’nda 35 sandalyeye Avrupa Sol Partisi, Parlamento’nun yüzde 4,5 oyuna sahip.  Tsipras Kongre’de yaptığı konuşmada Avrupa’da ciddi bir değişim ihtiyacı olduğunu söyledi.

“Avrupa halkının önünde iki yol var; Ya Neoliberal statükoya razı olup, gelecekte daha derin bir krizi karçımıza çıkaracak olan geçici çözümleri kabullenmek, ya da – bizler için umudun tek seçeneği olan- Avrupa Solu!” diyen Tsipras Yunanistan’ı örnek göstererek kemer sıkma muhtıralarının, alacaklı ülkeler ve sermayenin ülkeyi yoksulluk ve ekonomik bağımlılığa sürüklediği konusuna değindi.
Tsipras  “Syriza, iktidardan sadece bir adım uzaklıkta” dedi ve Avrupa Parlamentosu anketlerinin  Muhafazakar Yeni Demokrasi ve  PASOK tarafından kurulan koalisyon hükümetinin sürdürdüğü oyunu bozacağını ve Yunanistan’da da bu sağ eğilimi süpürenin Syriza olacağını belirtti.

Tsipras kemer sıkma politikalarına karşı muhalefetin yükselmesi gerektiğine değinerek, AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün kurduğu Troyka’nın 325 milyar avro’luk paketini istemediklerinin altını çizdi.

(Muhalafet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.