EkonomiManşet

Danıştay GDO’larda yolun sonunu gösterdi

0

Genetiği değiştirilmiş 2 mısır türünün yem amaçlı ithalatı ve piyasaya sürülmesinin Danıştay tarafından durdurulması üzerine Greenpeace, Biyogüvenlik Kurulu’nu Türkiye’ye giren tüm GDO’ların izinlerini iptal etmeye çağırdı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 13 Aralık 2013 günü kamuoyuna duyurulduğu üzere yem amaçlı iki genetiği değiştirilmiş (GD) mısırın ithalatı ve piyasaya sürülmesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay’ın bu kararı ithalat izni verilen tüm GDO’ların yeniden değerlendirilerek izinlerinin iptal edilmesini zorunlu kıldı. Biyogüvenlik Kurulu, halkın yoğun itirazına ve bildirilen binlerce olumsuz görüşe rağmen bugüne kadar yem amaçlı 16 GD mısır ile 3 GD soya türünün ithalatına izin vermişti.

Şu anki durumda, diğer GDO’lara izin veriliyor olması, Biyogüvenlik Kurulu’nun (BGK) kararlarının, Biyogüvenlik Kanunu’nun emrettiği “İhtiyatlılık İlkesi”ne uymadığını gösteriyor. BGK’nın GDO çeşitlerinin güvenilir olduğunu söylemesi de hukuka aykırı bir durum teşkil ediyor.

Biyogüvenlik Kurulu Kanunu’na muhalefet etmemeli
Danıştay kararı, BGK’nın geçmişte verdiği tüm GDO izinlerinin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Bölgesel Tarım ve Gıda Kampanyası Yöneticisi Tarık Nejat Dinç, “Danıştay’ın bu kararı ışığında, bugüne dek izin verilen GDO türlerinin güvenilir olduğunu söylemenin imkansız olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle Biyogüvenlik Kurulu’nun acilen toplanarak geçmişte verdiği tüm olumlu görüşleri geri çekmesini talep ediyoruz. Bu, Biyogüvenlik Kanunu’nun kendi emrettiği bir zorunluluk. Bu yönde bir adım atılmadan geçen her gün, kanuna muhalefet edildiği ve hukuka aykırı davranıldığı anlamına geliyor.”

Raporlar dikkate alınmadı
Danıştay’ın iki GD mısır türü (Monsanto şirketine ait MON810 ve MON810x88017) için verdiği yürütmeyi durdurma kararının gerekçelerinden biri, Biyogüvenlik Kurulu’nun GD yemlere izin verirken “İhtiyatlılık İlkesi”ni uygulamaması, yani bilimsel belirsizliklere rağmen ithalata izin vermiş olması.  BGK’nın, çevreye olası gen kaçışları risklerinden bahsedildiği Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi raporlarının içeriğini tam olarak dikkate almadığı bu kararla ortaya çıktı.

Danıştay bu kararı, GDO’ya Hayır Platformu’nun bileşenlerinden Greenpeace, Ekoloji Kolektifi Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Tüketici Hakları Derneği tarafından açılan dava sonucunda verdi.

Bakanlık, ithalatı durdurmalı
Greenpeace’ten Dinç sözlerine söyle devam etti: “Danıştay’ın bu kararı GDO konusunda artık yolun sonuna gelindiğini ve Türkiye’nin GDO’larla 15 yıldır sürdürdüğü tehlikeli deneye artık bir son verilerek Türkiye’nin kapılarını GDO’lara ilelebet kapatması gerektiğini göstermiştir. Bu durumda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na düşen Biyogüvenlik Kurulu’nu acilen toplantıya çağırarak tüm GDO izinlerini Danıstay kararı ışığında yeniden değerlendirip iptal etmek, bugünden itibaren tüm GDO ithalatını durdurmak ve %100 GDO’suz güvenli bir Türkiye yaratmak adına gerekli adımları ivedilikle atmak. Yaptığımız araştırma, Türkiye’nin %82’sinin GDO’lardan endişe duyduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da konunun takipçisi olacağız.”

Yeşil Gazete

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.