GündemManşet

Koruma altında (!) ikinci vaşak avı

0

Burdur’da bu ay içinde ikinci vaşak oldürüldü.

Vaşağı öldüren kişi, koruma altındaki hayvanı avlamak, avlanma süresi dışında avlanmak, ava yasak alanda avlanmak ve avcılık belgesi olmadan avlanmak olmak üzere toplam 4 ayrı kusuru aynı anda işledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yakalanan Hüseyin D.’ye, 6 bin TL tazminat olmak üzere işlediği 4 ayrı kusur nedeniyle toplam 7bin 310 TL idari para cezası uygulandı.

İddialara göre Dumlu mevkiindeki bir mermer ocağında çalışan Hüseyin D., dün vakit geçirmek için avlanmaya çıktı. Çalıların arasında hareket eden vaşağı fark eden Hüseyin D., av tüfeğiyle ateş ederek öldürdü. Silah sesi ve vaşağım sesini duyan çevredeki başka bir maden ocağının çalışanları, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’ne bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, bölgede avlanmaya devam eden Hüseyin D.’yi yakalarken, tüfeğine el koydu.

“Söyleyecek söz bulamıyorum”

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, kasım ayından bu yana Burdur’da 2 vaşağın öldürüldüğünü söyledi. İhbar üzerine bölge giden ekiplerin izinsiz avlanan Hüseyin D.’yi yakaladığını belirten Yılmaz, “Hem insan olarak hem kurum olarak söyleyecek söz bulamıyorum. Yaşanan bu olaylar bizim daha yapacak çok işimiz olduğunu gösteriyor. Eğitim faaliyetine çok daha fazla önem vereceğiz. Herkesin doğayı koruması için üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

“Büyük Kayıp”

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burçin Yenisey Kaynaş ise bir ay arayla vaşak popülasyonuna ait 2 bireyin öldürülmesinin Burdur ve çevresi açısından çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Nesli Tehlike Altında

Türkiye’de Merkez Av Komisyonu alınan kararla koruma altına alınan türlerden biri olan vaşakların avlanması yasak.

Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) ile Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi (CITES : The Convention on International Trade In Endangered Species of Wild Fauna and Flora) kapsamına göre vaşaklar koruma altındaki hayvan türlerinden biridir, avlanması ve satılması yasaktır.

Haber: Berkhan Çağlar Karaduman – Yeşil Gazete

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.