DünyaManşet

[Canlı Yayın] Mandela uğurlanıyor…

0

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü 95 yaşında hayatını kaybeden eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela için bugün Johannesburg’da büyük bir cenaze töreni düzenleniyor. Törenin merkezi, Johannesburg’un eteklerinde bulunan 95 bin kişi kapasiteli FNB stadyumu.

Pazar günkü define kadar ülke çapında başka törenler de düzenlenecek. Cenaze töreninin son yıllarda uluslararası çaptaki en büyük törenlerden olması bekleniyor.

http://www.youtube.com/watch?v=dbIhuEyo0sI#t=547484

Bazı kişilerin gece boyunca stadyum dışında kamp kurduğu bildiriliyor. Törenin katılımcılarına Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacon Zuma hitap edecek. Ayrıca ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in de aralarında bulunduğu liderler söz alacak. Törenin TSİ 11.00’de başladı.

http://www.youtube.com/watch?v=YqdOBjImxbU

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron törene katılacak liderler arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Devlet Başkanı Joachim Gauck, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve İspanya Veliaht Prensi Felipe de katılımcılar yer alıyor.

Üç eski ABD lideri George W. Bush, Bill Clinton ve Jimmy Carter de ABD Başkanı Obama ve First Lady Michelle Obama’nın yanında bulunacak. Filistin lideri Mahmut Abbas ve Hindistan’dan Pranab Mukherjee de katılımcı listesinde. Türkiye’den ise üst düzey bir katılım olmayacağı belirtiliyor Mandela’nın cenaze törenine.

Gelecek Pazar toprağa verilecek

Kabile ismi Madiba’yla da anılan Nelson Mandela, gelecek Pazar çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek. Törenden sonra Mandela’nın cenazesi, başkent Pretoria’da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek. Mandela’nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak.

(BBC Türkçe, NCA, KTN Kenya)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.