Hayvan HaklarıManşet

Yanlış balıkçılık teknikleri deniz kaplumbağalarını öldürüyor

0
İspanya'da balıkçılar tarafından yanlışlıkla yakalandıktan sonra denize salınan deniz kaplumbağalarının %40'ı, yakalanma sırasında aldıkları darbeler nedeniyle ölüyor.Foto: Lluís Cardona, UB-IRBio

Redorbit’in, Barselona Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına dayandırarak yaptığı haberi, Yeşil Gazete Yazı İşleri ekibinden Berkhan Çağlar Karaduman‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Barselona Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, balıkçılar tarafından yanlışlıkla yakalanıp daha sonra doğal hayatlarına bırakılan deniz kaplumbağalarının yüzde 40’ı ölüyor.

Deniz Ekolojisi İlerleme Serisi (Marine Ecology Progress Series) dergisinde yayınlanan makaleye göre, İspanya’da balıkçılar tarafından yakalanıp daha sonra denize bırakılan deniz kaplumpağalarının %40’i birkaç ay sonra ölüyor. Deniz yüzeyinde yapılan paraketa ile (çok iğneli av aracı) yakalanan ya da ağa takılan bir kaplumbağa, her ne kadar  ağlardan, misinadan ya da iğnelerden kurtarılsa da, bu yaşaması için yeterli olmuyor. Araştırmanının, yakalanıp denize bırakılan Caretta Caretta (Loggerhead Turtles ) ile ilgili yapılan ve uyduyla takinin yapıldığı ilk bilimsel araştırma olduğu belirtiliyor.

Araştırmayı Barselona Üniversitesi Hayvan Biyolojisi ve Biyoçeşitlilik Araştırma Enstitüsi’nden (The Department of Animal Biology and the Biodiversity Research Institute of the University of Barcelona (IRBio) Lluis Cardona, Irene Alvarez de Quevedo ve Vellmari Formentara’dan Manu San Felix yaptı.

İspanya’da balıkçılar tarafından yanlışlıkla yakalandıktan sonra denize salınan deniz kaplumbağalarının %40’ı, yakalanma sırasında aldıkları darbeler nedeniyle ölüyor.Foto: Lluís Cardona, UB-IRBio


Caretta Caretta (Loggerhead Turtle)

Caretta Caretta (Loggerhead Turtle), Akdeniz’de yaşayan ve dünyada en çok tehdit altındak bulunan kaplumbağa türlerinden biri.

Göçleri son derece uzun olan Caretta Caretta’lar, uzun yolcuklardan sonra yuvanlam alanları olan kumlu plajlara geri dönüyor.

Caretta Carettaların ana yuvalanma alanları Kuzey Amerika kıyıları, Brezilya, Japonya, Umman, Avustralya, Cape Verde ve özellikle Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs ve Libya’nın bulunduğu Doğu Akdeniz.

Araştırmada yer alan bilgiye göre, İspanya sahillerinde görülen Caretta Caretta’lar Doğu Akdeniz ve Atlantik kökenli.

Elde edilen verilere göre, Akdeniz’de yaklaşık 10.000 kablumbağa parakateyle yakınlanmış. Kaplumbağalar, yiyecek ararken, oltalardaki yemi ısırarak kancaya takılıyor. Balıkçılar, kaplumbağaların takıldığı olta ipini kesiyor. Fakat, Kaplumbağalar ağızlarından, çenelerinden kancaya takılıyor, bazılarında ise kancalar ve misinalar kaplumbağaların soluk borusu ya da midesinde kalıyor. Kaplumbağaların bu şekilde denize geri bırakılması onlar için tehdit oluşturuyor.

Kanca değil misina

Balıçılar tarafından bırakılan kaplumbağaların %40’ı üç ay içinde ölüyor. UB Geniş Deniz Omurgalıları Araştırma Grubu (the Research Group on Large Marine Vertebrates of the UB) Üyesi Profesör Lluis Cardona kaplumbağalar için esas tehdidin, sindirim sistemine kadar giden misinalar olduğunu belirtiyor. Cardona, yanlışlıkla yakalanma vakalarında, kaplumbağaların uygun bir yere alınarak, misinanın sorguca kadar olan başlık kısmının kesilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu uygulamanın dış etkenli (insan ?) ölümleri yarı yarıya azaltacağını belirten Cardona, nüfusun kabul edilebilir bir seviyeye gelmesinde etkili olacağına dikkat çekiyor.

Akdeniz Atlantik kökenli kaplumbağalar için daha tehlikeli

Araştırmada, Akdeniz’de deniz yüzeyinde yapılan parakete avcılığının, 7 bin kilometre uzaklıktan gelen Amerikan kökenli kaplumbağaları daha çok etkilediği belirtiliyor. Cardona, Okyanus akıntıları nedeniyle, Atlantik’ten gelen kaplumbağaların Akdeniz’de mahsur kaldığını anlatıyor. Bu nedenle, Atlantik’ten gelen Caretta Carettalar  kazara yakalanmalara daha çok maruz kalıyor ve çok azı Akdeniz’den geri dönebiliyor.

Durumun Akdeniz kökenli kaplumbağalar için daha az risk taşıdığını belirten Cardona, trolcülüğün  onları daha çok etkilediğini sözlerine ekliyor.

Ölümler nasıl önlenebilir ?

Her sene yüzde 10 ila 20 oranında kaplumbağa, çarpışma, yuvalanma alanlarının tahrip edilmesi, parakete gibi yanlış avlanma gibi nedenlerle ölüyor. Irene Álvarez de Quevedo’ya göre, deniz yüzeyinde yapılan balıkçılık nedeniyle yaşanan ölümlerin önüne geçmek için kanca tasarımında değişiklik yapılabilir. Kaplumbağaların yaşam sürelerinin uzun olduğuna dikkat çeken Quevedo, ölüm oranlarındaki küçük bir düşüşün bile, kaplumbağa nüfusu üzerinde olumlu etkileri olacağını belirtiyor.

Luis Cardona, çözüm yollarını olduğunu belirterek “Sadece uygulamak gerekiyor. Ama bunun bir maliyet var” diyor. Cardona’ya göre, dünya çapındaki balıkçılık örgütleri, sürdürebilirliği sağlamak için gözlemci barındırmalı, ayrıca sürdürülebilir ve etkili bir yüzey balıkçılığı geliştirilmek isteniyorsa, ilave maliyet içeren bazı değişiklikler yapılmalı.

Araştırma, Caixa Vakfı ve İspanya Eski Bilim ve Yenilik Bakanlığı tarafından desteklenmiş.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Berkhan Çağlar Karaduman

Yazının özgün hali için tıklayınız.

(Redorbit, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.