DünyaManşet

Gizem serbest

0

Kuzey Buz denizinde Rus petrol şirketi Gazprom tarafından sürdürülen  petrol aramalarını protesto ederken 19 Eylülde gözaltına alınan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan kefaletle serbest bırakıldı.

Rusya’nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, dün görülen davada 19 Eylül’den bu yana tutuklu olan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan’ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Kefaletin Greenpeace tarafından yatırılmasının ardından serbest bırakılan Gizem’in yargı süreci tutuksuz olarak devam edecek.

Greenpeace aktivisti Gizem Akhan’ın Türkiye’ye ne zaman dönebileceği henüz belli değil. 18 Eylül’de Gazprom’un Kuzey Buz Denizi’ndeki tehlikeli petrol aramalarını barışçıl bir şekilde protesto ettikten sonra gözaltına alınan 30 kişiden 28’i hakkında kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıkarken, Avusturalya’lı Colin Russell’ın gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Greenpeace avukatları bu konuda da itirazda bulunacak.

Serbest kalmasının ardından Gizem Akhan “Tabii ki mutluyum. Çok önemli bir sıkıntıyı atlattık ama ne kadar özgür görünsem de şu an dava bitmedi. Umarım holigan değil de sadece dünyanın geleceğiyle ilgili endişesi olan bir grup insan olduğumuz bir an önce anlaşılır ve adalet yerini bulur” dedi.

Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin “Gizem’in şu an için serbest kalması sevindirici. Ancak yargılama devam ediyor. Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarının tehlikelerine ve iklim değişikliğinin tehdidine dikkat çekmek isteyen, hepimizin geleceği için dünyayı korumaya çalışan bu arkadaşlarımızın 2 ay hapiste geçirmiş olması yeterince kötü. Şu an talebimiz artık bu hukuksuz yargılamanın bir an önce sona ermesi ve arkadaşlarımızın tamamen özgür kalarak aileleri ve arkadaşlarına kavuşması. Bugüne dek tüm dünyadan ve Türkiye’den milyonlarca destek geldi. Umarız bu destekler devam eder ve barışçıl eylemcilerin davalarının sona ermesini sağlar.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.