ManşetUncategorizedYeşil Havadis

Yeşiller/Sol’dan Geziemir’deki nükleer atık davasına müdahillik ısrarı

0

Gaziemir’deki kurşun fabrikasının bahçesine gömülerek bertaraf edilmiş süsü verilen nükleer atıklarla ilgili açılan davaya müdahillik istemi reddedilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, karara itiraz etti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Av. Arif Ali Cangı, 14 Kasım 2013 tarihinde İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile ret kararına itiraz ederken, 7 Kasım tarihinde görülen duruşmada reddedilen müdahillik istemini de yineledi

Dava dilekçesinde “Dava konusunun çevre sağlığı ve canlı yaşamını çok yakından ilgilendirmesi nedeniyle ve siyasetin demokratik biçimde kamu yararına yapılmasının gerekliliğini yerleştirmek amacıyla söz konusu karara yasal süresi içinde itiraz ediyoruz” vurgusunu yapan Cangı, mahkemenin red kararını ‘siyasi partilerin tüzük ve yönetmeliklerinde amaçlarının ülke yönetimi ile ilgili olarak siyaset yapma olduğu, genel kamu yararına göre değil, parti tüzüğüne göre faaliyet yürüten tüzel kişilikler oldukları, ayrıca somut olayda doğrudan ya da dolaylı zarar gördükleri konusunda herhangi bir somut delilin de mevcut olmadığı’ gerekçesine dayandırdığına dikkat çekerek mahkemenin gerekçelerine katılmanın mümkün olmadığını belirtti ve “Siyaset/politika kamu yararına yapılan bir faaliyet değil midir?” diye sordu.

Gaziemir’de Aslan Avcı Döküm Sanayi adıyla faaliyet gösteren ve kurşun üreten fabrika taşınmış olmasına karşın atıklarını arazisindeki toprağa gömmüş ve durumun ortaya çıkmasının ardından 2007 yılında yapılan ölçümlerde toprağa gömülü atıklarda radyasyon tespit edilmişti. Olayın yerel ve ulusal basında duyurulmasının ardından Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerekli başvuruları yapmış, Nükleer Savaşa Karşı Uluslararası Hekimler Birliği Üyesi Dr. Angelika Claussen ve Dr. Alper Öktem de 26 Nisan 2013’te alanda inceleme yapmışlar ve tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekmişlerdi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.