Hayvan HaklarıManşet

Doğa Derneği’nden TCDD’ye, “Kuşlar, YHT var diye yollarını değiştiremez”

0

TCDD’nin, YHT’nin kuşların göç güzergahında bulunması nedeniyle kuş sürülerine çarpıp yok etmesi ile ilgili kuşların zamanla yolunu değiştireceği iddiasına Doğa Derneği yanıt verdi, “Kuşlar yollarını önlerine tren çıktı diye değiştiremezler”

Saatte 250 kilometre hızla Ankara’dan Eskişehir yönüne giden Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) kuş sürülerine çarpması üzerine TCDD olayla ilgili yaptığı resmi açıklamada,  YHT’nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını belirtmiş ve “Bu artık azalmaya başladı. Çünkü kuşlar da YHT’ye alıştı ve göç yollarını değiştirmeye başladılar. Ancak zaman zaman göç eden kuş sürüleri YHT’ye çarpıyor. Kuş sürüsü yüzünden YHT hızını düşürmeyecek, 250 kilometre hızla seferlerine devam edecek. Zaman içerisinde kuşlar YHT’ye alışıp göç yollarını tamamen değiştirecektir” iddiasında bulunmuştu.

Doğa Derneğinden Süreyya İsfendiyaroğlu ise bianet’e yaptığı açıklamada bunun doğru olmadığını söyledi:

“Yol, otoyol, altyapı ve demiryolu gibi projelerde, ilk işletme yıllarında da dönemsel olarak kuşlar ölüyordu. TCDD’nin yaptığı açıklamada göçmen kuşlar YHT’e alışacak diyor ancak bu mümkün değil.”

“Göçmen kuşlar yollarını değiştirmez sadece yerelde bulunan çevredeki kuşlar YHT’yi öğrenebilir. 300 kilometre hızla giden bir trenden kuş sürüsü ya da çevredeki kuşlar kaçamaz, kuşlar bu kadar hızlı uçmuyor.”

“TCDD kuşların yoğun olarak bulunduğu ve göçmen kuşların yoğun olacağı yerlerde risk değerlendirmesi yapmalı. Örneğin bu yerlerde YHT bariyerlerle kapatılabilir böylece kuş ölümleri ve kazalar önlenebilir.”

“Eğer ilerde daha büyük kuşlar trene çarparsa ne olacak? Ön cam kırılabilir, daha büyük bir kazaya yol açabilir bu durum. Teknik önlemlerin arttırılması gerek. Bu önlemsizlik nedeniyle kuş sürüleri ölüyor. Tren hatları Ankara çayına yakın bir yerden geçiyor. Ona göre adaptasyon sağlanmalı.”

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.