İklim KriziManşet

Ada devletleri iklim bilimi için çabalıyor

0

12 Kasım 2013’de SciDev.Net‘ te yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım‘ ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen küçük ada devletleri için küresel iklim değişikliğini anlamak çok daha büyük bir önem arz ediyor.

Varşova’da düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’ nin 19. yıllık toplantısında bugün BM Çerçeve Sözleşmesinin bir yan etkinliği sırasında delegelere verilen mesaj buydu.

Fiji ve Samoa’ dan gelen delegeler kendi uluslarının bölgelerinde hayati iklim incelemelerde bulunmak için gerekli desteği alamadığına inanıyor.

Samoa heyetinden klimatoloji danışmanı Neville Koop’un konuşmasındaki sözleri şu şekilde;

“Isının %90’a kadarlık kısmının okyanuslar tarafından emildiği düşünüldüğünde atmosferin nasıl değişeceğini anlamanın yolu okyanusların davranışlarını anlamaktan geçiyor.”

“800 kilometrekarelik yani Avrupa’ nın yarısı kadarlık bir alana yayılan mercan resiflerine sahip olan Kiribati adası gibi Pasifik ülkeleri göz önüne alındığında gözlemsel kapasitesi düşük olan bu ada devletlerinin küresel anlamda büyük bir veri kaybı oluşturduğu ortadadır.”

“Okyanus ve yüksek irtifa ölçümlerinin daha iyi yapılmasının yanı sıra yağış ve atmosferik basınç gibi temel ölçümlerin yapılması daha gerçekçi iklim modelleri oluşturmak için çok önemlidir.”

“Ayrıca, El Nino Güney Salınımları gibi hava sistemleri periyodik olarak Pasifik Okyanusu’nun sularını ısıtıyor. Bu durum Asya, Afrika ve Amerika genelinde iklimi etkiliyor. Bu nedenle doğru gözlemler gelecek değişiklikleri tahmin etmek için gereklidir.”

“Ancak genellikle on binlere ulaşan nüfusa sahip bu ülkelerin meteoroloji kuruluşları tek başına bu önemli görevi yerine getirmek için asla umut vaat edemeyecektir.”

“Birleşik Krallık gibi bazı hükümetler, zaten Pasifik gözlemsel kapasite artırmak için çalışıyor ancak ortak uluslararası çaba ile bu boşlukları doldurmamız gerekmektedir.”

Fiji heyeti temsilcisi Elizabeth Holland, bu bölgede kapasite oluşturmanın önemini merkeze alarak  sürdürdüğü konuşmasında sistematik gözlemler için finansman eksikliğinin sadece Pasifik’in sorunu olmadığını bu durumun tüm dünya için geçerli olduğunu ancak özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha zor olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(SciDev.Net., Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.