DünyaManşet

Binlerce kişi İran’ın en kirli şehrindeki asit yağmurundan etkilendi

0

İran’ın Khuzestan şehrinde 1 Kasım’da başlayan yağmur sonrası yaklaşık 6,000 kişi nefes darlığı şikayetiyle hastanelere başvurdu.

Khuzestan şehrinin çevre koruma direktörü Ahmad Reza Lahijanzadeh’e göre, asit yağmuruna havadaki yüksek miktarda nitrat neden oldu. Sağlık Bakanı Yardımcısı Lahijanzadeh, metereoloji uzmanları ve diğer yetkililerle birlikte “daha önce rastlanmayan solunum yolları rahatsızlıklarındaki bu artışın sebepleri ve risk faktörleri” üzerine bir soruşturma yürüttüklerini belirtti.

Ahvaz Üniversitesi Tıbbi Yardım ve Sağlık Hizmetleri başkanı ise şunları söyledi: “Tahminlerime göre, Khuzestan bölgesindeki fabrikalarda kimyasal maddelerin yağmurla yeryüzüne inmesi bu durumun sebeplerinden biri olabilir; fakat, şu anda olayın sebebini tam olarak bilemediğimiz için kesin konuşamayız.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre, İran’ın Ahvaz şehri, dünyanın en kirli şehri unvanını taşıyor. Dünyanın en kirli on şehri sıralamasında İran’daki diğer şehirler Sanandaj 3. , Kermanshah 6. ve Yasouj 9. sırada yer alıyor.

İran’da Khuzestan bölgesinin başkenti olan Ahvaz,  ülkedeki petrol ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor. En kirli diğer şehirlerde olduğu gibi kuzeybatı bölgesi de çok sayıda fabrika ve ağır sanayiye ev sahipliği yapıyor.

İslami Cumhuriyet Haber Ajansı’na göre, hastaneye sevkedilen yaklaşık 6,000 kişinin %90’ı Ahvaz’lı. Ahvaz Jundishapur Üniversitesi Tıp Bilimleri başkanı Dr. Muhammet Hüseyin Sarmast semptomları taşıyan fakat hastaneye gitmeyen daha çok sayıda hastanın olabileceğini belirtti. Evde tedavi olan ya da hastaneye ve sağlık ocağına gidip de kayıt yaptırmayan kişiler düşünüldüğünde resmi olarak verilen rakamın %20 ila %30 arttırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ahvaz Jundishapur Üniversitesi Tıbbi Bilimler Bölümü Halkla İlişkiler Müdürü Ali Rıza Najafi yaptığı bir röportajda petrol kuyuları ve diğer ağır sanayi kollarının kirliliğin yanısıra “çöplerin, lastiklerin ve çiftliklerin yakılması” gibi diğer faktörlerin de kirliliğe yol açtığını belirtti. Hastaların, astımdan muzdarip olanların, yaşlı ve çocukların dışarı çıkmamalarını ya da maske takmaları tavsiyesinde bulundu.

Khuzestan Sağlık Merkezi direktörü Muhammet Alavi, bölgedeki tüm hastanelerin tetikte olduklarını söyledi.

Asit ağmuru, sağlık sorunlarına yol açmakla kalmayıp bina, köprü ve altyapılara da  zarar veriyor.

 

Yazı: Arash Karami – iranpulse.al-monitor

Çeviren: Özde Çakmak – Yeşil Gazete

(Yeşil Gazete, iranpulse.al-monitor)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.