DünyaManşet

İklim felaketi Filipinler’i yıktı geçti: En az 10 bin ölü

0

İklim felaketleri Asya kıtasını yıkıp geçmeye devam ediyor. Filipinler’de yaşanan tarihin en büyük tayfun felaketlerinden biri olan Haiyan tayfununda en az 10 bin kişi öldü.

Geçen ay Hindistan’da 1 milyon kişinin evlerinden tahliye edilmesine neden olan Phailin tayfunundan sonra bu kez de Filipinleri vuran tayfunun bıraktığı yıkım çok ağır oldu.

Yetkililerin yaptığı açıklamada, sadece Leyte bölgesinde ölü sayısının 10 binin üzerinde olduğunu belirtildi. Altyapının yüzde 80’ine yakın bir bölümünün ise kullanılamaz duruma geldiği ifade edildi. Çok sayıda tayfun kurbanının sular altında kalarak hayatını kaybettiği sanılıyor.

Haiyan tayfununda en az 10 bin kişi ölürken 800 bin kişi evsiz kaldı

Saatteki hızı 300 kilometreyi aşan tayfunun bir tsunamiyi andıran büyüklükte dalgalara yol açtığı belirtiliyor. Filipinler hükümetinin verdiği bilgiye göre, tayfundan 4 milyon 300 bin kişi zarar gördü. 800 bin kişi evini terk etmek zorunda kalırken, mağdurların çoğu tüm varlığını kaybetti.

Afet bölgesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Manuel Roxas, “Korkunç bir durumla karşı karşıyayız. Kıyı bölgelerinden içerilere kadar neredeyse her şey yıkılmış. Tıpkı bir tsunami gibi” diye konuştu.

Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, yiyecek ve içme suyu sıkıntısının baş gösterdiği afet bölgesinde, evler, dükkanlar, hatta para çekme otomatları yağmalanmaya başlandı. 200 bin nüfuslu Tacloban’da Kızıl Haç’a bağlı bir yardım konvoyunun da yağmalandığı belirtildi. Tacloban kentinde tayfun nedeniyle yıkılan evlerin ve ağaçların yolları kapattığı, bu nedenle sağ kalanlara yardımların zorlukla ulaştırıldığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler Doğal Afetler Değerlendirme Komisyon Ekibi Başkanı Rhodes Stampa, “Bu büyüklükte bir felaketi en son Hint Okyanusu’ndaki tsunamide görmüştüm” dedi.

İki gün önce başlayan Haiyan Tayfunu, hızını düşürerek Vietnam’a ilerledi. Vietnam’da tayfun nedeniyle evlerinden tahliye edilen halk, tehlikenin ortadan kalkması üzerine evlerine geri döndü.

İklim bilimciler tayfun, kasırga ve benzeri iklim felaketlerinin sıklığının ve şiddetinin iklim değişikliği nedeniyle arttığını, bu tüür sıradışı fekaletlerin doğrudan iklim değişikliğine bağlı olduğunu belirtiyor.

Bu felaket yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da başlayacak Birleşmiş Milletler 19. iklim zirvesi öncesinde büyük bir uyarı çığlığı olarak değerlendiriliyor.

(Yeşil Gazete, DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.