Doğa MücadelesiManşet

Radyoaktif atık korkusuyla yaşayan Gaziemir halkı YSGP İzmir İl Konferansı’ndaydı

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü, geçtimiz Cumartesi günü 1. Olağan Konferansı’nı gerçekleştirdi. Konferansta ağırlığını hissettiren konu ise İzmir Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı ve ağır metal içerikli atıklar oldu. Konferansa radyoaktif atık korkusuyla yaşayan Gaziemir halkı da katıldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, partinin doğmasına neden olan ihtiyacın artarak devam ettiğine değinerek, YSGP’nin henüz 342 günlük bir parti olmasına rağmen hızla ve kararlılıkla mücadeleye devam edildiğini, iktidarın  neoliberal politikalarına karşı emekten, barıştan, özgürlükten yana, doğaya ve insana saygılı politikalar üretileceğini söyledi. Cangı, tıpkı 12 Eylül davaları, altın madenciliği ile mücadele, yerel yönetimlerde yapılan haksızlıklara karşı verilen mücadeleler gibi, Gaziemir’ deki nükleer atıklarla ilgili olarak da hem firmanın, hem de devlet kurumlarının ve görevlilerinin yaptıkları hukuksuzluklara karşı açılan davaların takipçisi olacaklarını belirtti.

İzmir İl Eşsözcüsü Osman Doğan ise  ülkemizdeki ve dünyadaki politik hareketlerin değerlendirmesini yaparak, doğrudan demokrasi taleplerinin yükseldiğini ve bunun eski yöntemlerle karşılanamayacağını, bu anlamda hem YSGP tarafından üretilen politikaların hem de HDK – HDP birlikteliğinin önemli bir rolü olduğunu ifade etti.

Konferansın gündemi: Gaziemir’deki nükleer tehlike

Ali Osman Karababa

Konferansın ana gündemi olan Gaziemir’deki radyoaktif atıklar hakkında Parti Meclisi üyesi Ege Üniversitesi Halk Sağlığı ABD Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa tarafından slaytlar ve fotoğraflar eşliğinde bir sunum gerçekleştirildi.

Karababa, kurşun fabrikasının uzun yıllar boyunca faaliyet gösterdikten sonra gerekli önlemler alınmadan kaderine terk edildiğini, fabrikanın işler halde olduğu dönemlerde de çevre sağlığına ciddi olumsuz etkileri olduğunu, gerek üretim esnasında, gerekse sonrasında çalışanlar ve çevre halkı açısından gerekli önlemlerin alınmadığını açıkladı. Bu fabrikada mahkumların çalıştırıldığı yönünde duyumlar ve bilgiler ulaştığını, ancak resmi olarak bunu teyid ettiremediklerini ifade etti.

2007 yılında TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından yapılan ölçümlerde; fabrika bahçesinde gömülü atıklarda radyoaktivite tespit edildiğini, ancak buna rağmen Çevre Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere görevli hiçbir kurumun işlem yapmadığını ve önlem alınmadığını vurgulayan Karababa; geçtiğimiz yıl Aralık ayında Radikal Gazetesinin olayı manşetten duyurması üzerine YSGP il örgütünün derhal harekete geçtiğini anlattı.

Haberin yayınlanmasının ertesi günü il örgütü ve parti eş sözcüsü Arif Ali Cangı tarafından Şirket yetkilileri ile önlem almayarak görevlerini ihlal eden kamu görevlileri hakkında İzmir Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesi verilmiş, ancak suç işledikleri açıkça ortada olan kamu görevlileri hakkında İzmir Valiliği ve İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermemiş; toprağın yeniden zehir kustuğunun ve hiçbir önlem alınmadığının yeniden gazetelerde yer almasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşar yardımcısını alana göndererek , firma hakkında 5,7 milyon liralık çevreyi kirletme  cezası kesildiğini açıklamıştı.

Ali Osman Karababa, yaptığı konuşmada bu cezanın tahsil edilemeyeceği, tahsil edilse bile sorunu çözmeyeceği, amacın göz boyamak, sorumluları dikkatten uzaklaştırmak ve  toplumda “gereğinin yapıldığı” sanısını uyandırmak olduğu yorumunu yaptı. Karababa’nın verdiği bilgiye göre insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan bu fabrikanın çevresinde insanlar ikamet ediyor ve bitişiğinde bir ilköğretim okulu bulunuyor. Üstelik uzun yıllardır fabrika arazisinin etrafı açık bulunduğundan çocuklar bu arazide oynamakta, çevre sakinleri geçiş yolu olarak kullanmaktaydı.

Karababa, haberin gazetelerde yer almasından sonra arazi etrafındaki çitlerin sağlamlaştırıldığını, atıkların üzeri toprakla tekrar kapatıldığını, ancak bunun dışında alınan herhangi bir önlem olmadığını anlattı. Yakın zamanlarda yoğun yağmur yağışı sonrası toprakla örtülen atıkların tekrar yüzeye çıktığı ve biriken sularla birlikte akarak yer üstü ve yeraltı sularına karıştığı gözlenmiş ve hatta fotoğraflarla belgelenmişti.

Karababa, bölgede ölçülen radyoaktivitenin insan sağlığı için çok tehlikeli düzeyde olduğuna dikkat çekerken, bu konuda ciddi tarama çalışmalarının yapılması gerektiğini, ancak bölge halkında kanser vakalarının arttığını, gebe kadınlarda düşük ve erken doğumların gerçekleştiği yönünde tespitlerinin olduğunu belirtti.

Nükleer santrali olmayan ülkemizin, buna rağmen nükleer atık sorunun bulunduğuna dikkat çeken Karababa, nükleer atıklardan üzerine toprak dökerek ya da etrafına çit çekerek kurtulamayacağımızı, çok ciddi izolasyon önlemlerinin alınması; gerek bölge halkı gerekse geçmişte bu fabrikada çalışmış olan kişiler üzerinde sağlık taramaları yapılarak etkilerin tespit edilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Mahalle Sakinleri: Ceza Bizim İşimize Yaramıyor!

Konferansa katılan Gaziemirliler

Gaziemir’de radyoaktif atılara maruz kalan semt halkı da konferanstaydı. Gaziemir Aydın Mahallesi sakinlerinden Makbule Barkaya ve Sibel Taşa söz alarak yaşadıklarını katılımcılarla paylaştılar. Kurşun fabrikası ile komşu olan konuklar, topraktan zaman zaman çok şiddetli duman çıkışı olduğunu ve genzi yakan bir koku geldiğini, toprağın bazı bölümlerinin kendiliğinden için için yanmaya başladığını, soludukları havanın ve kullandıkları suyun kirlenmesi sonucu bölgede ciddi hastalıklar yaşandığını, erken ve engelli doğumların gerçekleştiğini anlatarak bu korku ve dehşetten kurtulmak istediklerini ifade ettiler.

Yine aynı mahalle sakinlerinden genç bir çift iki kez bebeklerini düşük sonucu kaybettiklerini belirterek, yetkililerden hiçbir ilgi ve yardım görmediklerini, kendilerinin ve çocuklarının geleceğinden ciddi şekilde endişeli olduklarını söylediler.

YSGP İzmir il konferansından

Mahalle sakinlerinin ortak düşüncesi; bu çevre felaketi ve  etkileri ile sonuna kadar mücadele etmekti. Bu konuda YSGP İzmir il örgütüne teşekkür eden konuk katılımcılar, sürecin en başından beri kendilerine doğrudan ve etkin şekilde destek verildiğini belirterek, bu dayanışmanın devamını dilediklerini söylediler.

Konferansın ardından mahalle sakinleri ile yaptığımız görüşmede, mahallede yaşayan insanların sağlık güvencelerinin bulunmadığını öğrendik. Mahalleliler, ceza kesmenin kendi işlerine yaramadığını, nükleer atık ve ağır metal zehirlenmesi nedeni ile şu anda ve gelecekte ortaya çıkabilecek bütün hastalıkların belirlenmesini istediklerini, gerekli tedavi işlemlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep ettiklerini söylediler. Aynı zamanda, çocukları ve gelecek nesiller için bölgedeki bütün atıkların temizlenmesini istediklerini belirten mahalle sakinleri, kapatıldığı iddia edilen fabrikadan haftada en az üç gün yine duman yükseldiğini ve akşamları kapı-pencere açamadıklarını belirttiler.

Diğer Siyasi Parti örgütlerinden katılım

Konferansa BDP Parti Meclisi üyesi Selahattin Işık, EMEP Bornova İlçe Başkanı Kamil Bal, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur, SDP PM üyesi Musa Piroğlu katılarak, kongreye destek ve başarı dileklerini ilettiler. Ayrıca BDP Bornova İlçe örgütünden  Ahmet Afsen, Egeçep’ten Mustafa Erkalkan, Bornova Halk Forumu’ndan Murat Gezenoğlu, HDP İl yönetiminden Ayşe Şen, YSGP Manisa Eşsözcüsü ve Yürütme Kurulu üyesi Hüseyin  Pala, Bornova Belediye Meclis üyesi Muhammed Yıldız ve Olgun Atilla da konuklar arasındaydı.

Toplantıya daha sonra katılan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da yaptığı konuşmada; farklı siyasi partiler içinde olmakla birlikte ortak bir mücadele yürütüldüğünü, İzmir’in sorunlarına karşı dayanışma ve birlikte çalışmanın önemli olduğuna değinerek, özellikle “Ağaçlı yol” süreci konusunda destek istedi.

Yeni Yürütme Kurulu Seçildi

Konferansın sonunda Eş Sözcülerin ve yürütme kurulunun seçimine geçildi. Yapılan seçimlerde Osman Doğan ve Sevgi Çifter Eş Sözcü olarak seçildi. Yeni yürütme kurulunda Gülzar Molla Aykın, Hayriyer Burakçı, Nevin Aytekin, Pervin Erten, Emin Kaan Cevizlidere, Şeyhdavut Asığ, Asım Aykut Aksakal ve Fehmi Toğrul görev aldı. Arzu Şimşek, Yıldız Öztürk, Fahri Demirci ve Mustafa Kol ise Danışma kurulunda görev aldı.

Haber: Güneş Akçay – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.