ManşetTürkiye

Marmaray tarihi yarımadayı yok mu ediyor

0

2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı  yapıldı.Marmaray ile İstanbul Boğazı’nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.

TürkiyeAvrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğu 13,6 kilometre.Projenin tamamlanmasıyla, hem Anadolu hem de Avrupa yakasındaki banliyö ve metro hatlarıyla entegre edilerek toplam 70 kilometrelik bir ulaşım ağı yaratılması hedefleniyordu. Bu bölümler henüz devreye girmeyecek.

Gösteriş ve büyüklük merakı insan hayatını riske atıyor

Pamukova’da 49 kişinin ölümüne neden olan hızlı tren faciasını hatırlatan uzmanlar, Marmaray’ın erken açılışı hakkında da ciddi kaygılar dile getiriyor. Yine ilgili uzmanlar ”AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gösteriş ve büyüklük meraklarının kamuoyu tarafından yakından bilinen zaman zaman da alay konusu olan traji-komik bir memleket gerçeğidir” diyor. Marmaray’ı 29 Ekim’e yetiştirmek için hükümetin insan hayatını riske atmaktan çekinmeyeceğini, bu yüzden de endişeli olduklarını dile getiren İstanbullular Marmaray’i kullanmanın sakıncalarına ilişkin sosyal medyada kaygılarını dile getiren paylaşımlarda bulunuyor.

Tarihi Yarımada’ya verilen zararı Yenikapı’da görmek mümkün

Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan hat üzerinde yer alan Yenikapı istasyonu en büyük aktarma istasyonu olarak planlandı. Ancak buraya bağlanması planlanan İstanbul metrosu hattının inşaatı da henüz tamamlanmadı.

Mimar Korhan Gümüş 27 Ekim Pazar günü ”Çılgın projeleri nasıl durdurabiliriz” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ”Marmaray projesine muhalefet etmekte geç kalındığını, büyük olasılıkla çoğunluğu yer altında süren çalışmaların ne büyük felaketlere neden olduğunun farkedilmediğini söyledi.En büyük felaketin ise Yenikapı’da yapılan dev istasyon nedeniyle görünür olduğunu, olan felaketin ise tarihi yarımadanın yok edilmesi olduğunu söyledi. Bu güne kadar tesadüfen korunan tarihi yarımadanın gördüğü en büyük zararın Marmaray yüzünden yaşandığını, kamuoyunun masum bir proje sanarak yanıldığını” savundu.

 

‘Bölünerek açılma’ tartışması

Londra ile Pekin’i birbirine bağlayan proje” olarak duyurulan Marmaray’ın bütün bölümlerinin tamamlanmadan açılmasına yönelik eleştiriler de bulunuyor.Marmaray Projesi 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği’nden 2008’de emekli olan Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan eleştiri yöneltenlerden biri. Akcan, projenin bölünerek açılmasının hayati risklere neden olabileceğini belirtiyor.Ulaştırma Bakanlığı ise eleştirilere yanıt verdi ve tüm güvenlik önlemlerinin alındığı söyledi.Bakanlık açıklamasında, su basması ve diğer oluşabilecek tüm acil durumlarla ilgili olarak TCDD, polis, itfaiye, ambulans, AFAD gibi kurum ve kuruluşların katılımıyla toplantılar yapıldığı ve senaryolar üzerine eğitimlerin tamamlandığı belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Umut Oran da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Oran, “Marmaray’ın bazı bölümlerinde zeminde çökme olduğu ancak 29 Ekim açılışına yetişmesi için geçici çözümle dolgu yapılarak bu durumun görmezden gelindiği doğru mudur?” diye sordu.

Marmaray’ın özellikleri

Marmaray’ın ilk bölümünün açılmasıyla Üsküdar- Sirkeci arası 4 dakika, Ayrılıkçeşme – Kazlıçeşme 18 dakika sürecek. Bu güzergahın uzunluğu 13.6 kilometre.Asya yakasında 44.4, Avrupa yakasında ise 19.2 kilometrelik mevcut banliyö sistemi yenilenerek bu sisteme entegre edilecek. Böylece tamamlandığında Halkalı ve Gebze arası kesintisiz bir güzergah oluşacak.Hattın toplam uzunluğu 76.3 kilometre.Projenin yapımına 2004 yılında başlandı. Projenin 2009 yılında tamamlanması planlanıyordu.Açılacak istasyonlar şöyle: Ayrılıkçeşme, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme. Bu istasyonların tamamı yeraltında bulunuyor. Hat Kazlıçeşme ve Ayrılıkçeşme’de yeryüzüne çıkıyor.Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi ihalesini TGN ortak girişimi kazanmıştı. TGN konsorsiyumunun lider ortağı Japon Taisei Corporation idi. Konsorsiyumda yer alan diğer iki firma ise Gama Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş. ve Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş. idi.Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre 2 ile 10 dakika arasında sefer yapacak trenlerle saatte 75.000 yolcu taşınması bekleniyor.Marmaray için yapılan yatırımın ise 5.5 milyar TL olduğu belirtiliyor.Dünyanın en uzun deniz altı tüneli 1988 yılında inşa edilen, Japonya’nın en büyük adası Honshu ile bir başka adası Hokkaido’yu bağlayan 54 kilometre uzunluğundaki Seikan tüneli.İngiltere ve Fransa’yı birbirine bağlayan deniz altı tünelin uzunluğu ise 51 kilometre.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.