ManşetTürkiye

12 Eylül davasında karar 27 Aralık’ta

0

12 Eylül Davası kapsamında yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Evren ve Şahinkaya’nın yargılandığı davaya Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman’ın esas hakkındaki görüşünü açıklamasıyla devam edildi.

Sağlık sebepleri nedeniyle Evren Ankara’daki, Şahinkaya’da İstanbul’daki GATA’dan mahkeme salonuna kurulan canlı yayın sistemi ile bağlandı.

Duruşmaya bazı müdahiller ve avukatları, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini izafeten Başbakanlık, DİSK, TÖB-DER gibi müdahil tüzel kişilerin avukatları da katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Kocaman, mahkemeye verdiği 18 sayfalık esas hakkındaki görüşte, 12 Eylül dönemine ilişkin iddianamede yer verilen gelişmeleri özetledi.

Kocaman, iddianamede cezaevlerinde bilinçli ve sistematik şekilde işkence yapıldığını belirtti.

’35’inci madde darbe yetkisi vermez’

Kocaman darbeye yasal dayanak olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmetler Kanunu 35. Maddesinin darbe yapma yetkisi vermediğini iddia etti.

Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, her iki sanık hakkında “Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun 146 ile 80 maddeleri uyarınca “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi mensubu çok sayıda avukatın da müdahil olduğu davada Evren Evren ve Şahinkaya’nın son savunmalarını hazırlamaları için duruşma için 27 Aralık’a ertelendi.

 (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.