ManşetTürkiye

Devlet Utku Kalı’yı tutuklayarak neyi gizliyor

0

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 52 kişinin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırı ile ilgili gizli belgeleri dışarı sızdırmakla suçlanan tutuklu sanık 26 yaşındaki er Utku Kalı, Samsun’da hakkında açılan davanın ilk duruşmasına getirilmedi. Kalı’nın Gülhane Askeri Hastane’de tedavi gördüğünü belirtilirken, duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün de izledi. Utku Kalı’yı ablası Ceren Kalı, amcası İbrahim Kalı ve 2 avukat savundu.

8-18 yıl hapis istemiyle hakkında dava açılan Er Kalı, duruşmaya travma sonrası stres bozukluğu ve intihar eğilimi olduğu gerekçesiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi gördüğü için katılmadı.

AVUKATLAR: ÖLÜMLERE SEBEP OLANLAR BURADA YARGILANMALI

Duruşmaya mahkeme başkanı hakim Yusuf Görür, CHP’li heyetine “Hoşgeldiniz” diyerek başladı. Ardından da sanık avukatlarının taleplerini dinledi. Avukatlardan Şerif Özgür Urfa, gizli olduğu ileri sürülen belgelerin üzerinde sadece “Gizlidir” damgasının bulunduğunu ileri sürerek bilirkişi raporunu da itiraz etti. Urfa, raporun iddianamenin hazırlanmasından 10 gün sonra dosyaya girdiğini belirterek, şöyle dedi:”Görevli olmayan savcı bilirkişi raporu olmadan iddianameyi hazırlamıştır. Sadece bilirkişi tarafından bu belgelerin gizli olduğu ileri sürülmüştür. Hatta bilirkişi raporun sonunda Fransa’daki şoförlerin hikayelerini anlatarak ne kadar ciddiyetsiz bir rapor hazırladığını göstermiştir. Bunun yanı sıra bir milletvekilinin İçişleri Bakanlığına verdiği dilekçeyle raporları sormuştur. Bakan Muammer Güler’in imzasıyla verilen ve dosyada yer alan cevapta belgelerin doğruluğu teyit edilememiş istihbari bilgiler olduğu söylenmiştir. Bizde bunların gizli belgeler olmadığını bilgi notları olduğunu düşünüyoruz. Bu belgeler gerçekse, saldırı önceden biliniyorsa o zaman sanık sandalyesinde Utku değil, bu saldırı önceden bilenlerin oturması gerekir.” Avukat Urfa, müvekkilinin tahliyesini istedi.

AVUKAT ABLA: KARDEŞİM İŞKENCE GÖRÜYOR

Tutuklu yargılanan kardeşini savunan İstanbul Barosu Avukatlarından Ceran Kalı ise, kardeşinin 24 Mayıs günü askeri mahkeme tarafından delilleri karartma, maçma şüphesi bulunması ve askeri disiplinsizlik nedeniyle tutuklandığını söyledi. Sanığın askeri cezaevinde iyi davranışlar sergilemesi üzerine görüşmelerinin bir saat uzatıldığını öne süren avukat Kalı, “Daha sonra kötü davranış ve işkenceye tabi kalmıştır. Bunun üzerine de Sivas cumhuriyet Üniversitesi’nden ‘Kötü muameleye maruz kaldığı için stres bozukluğu ve intihar eğilimi’ tespit edilmiştir. Önce Erzurum’a oradandan Gülhane Askeri tıp Akademisi’ne sevk edilerek tedavi altına alınmıştır. 148 gündür tutukludur. Kaçma şüphesi yoktur. Aynı olayda sanık olarak yargılanan bir kişi tutuklanmamış ve halen daha ifadesi alınamamıştır” diyerek tahliyesini istedi. Duruşmaya sanık Utku Kalı gelmeyince, avukatlar sanığın savunmasını yapmasının ardından hazır olduğu bir duruşmada tanıkların dinlenmesini istedi. Cumhuriyet savcısı sanığın getirilmemesine rağmen tanıkların dinlenmesini isterken mahkeme başkanı tanıkların dinlenmekten vazgeçti. Ayrıca GATA’dan istenilen belgelerin beklenmesine, sanığın savunmasının alınmamış olması, tanıkların dinlenmemiş olması, belgelerin toplanmamış ve sanığın bir dönem askerlik yaptığı tanıkları etkileme olasılığı olduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilirken duruşma 11 Kasım’a erteledi.

CHP  HEYETİ DE ASIL SORUMLULARIN YARGILANMASINI İSTEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, bunun teknik bir dava olduğunu ileri sürerek şöyle dedi:  “Bu patlamayı üstlenenler var. Bunu dünya kamuoyuna kendi belgeleri ile açıkladılar. Bütün bunlar yaşanmışken Türkiye uzantıları, Türkiye’nin Suriye politikası, bütün bunlar sorgulanması gerekirken maalesef burada Utku Kalı sorumlu tutuluyor. Çok farklı bir durum yaşanıyor. Yargılama aşamasındayız. Mahkeme devam ediyor. Baktığınız zaman Reyhanlı ile ilgili esas yargılanması gerekenler, Türkiye’yi bu bataklığa sürükleyenler ve burada siyaseten sorumluluğu olanlardır. Bunu açıklıkla ifade ediyoruz. Çünkü orada patlamaya neden olan araçların Türkiye’ye girmesi, Türkiye içerisinde Ankara ve Konya’da dolaşması, ondan sonra da patlamanın olacağı saate kadar takip edilmesi ve patlamanın önlenmemesi bir takım soru işaretleri yaşatıyor. Esas yargılanması gereken budur. Buradaki bir istihbarı bilgi doğru olsa ya da olmasa bu konu değil, bu patlama oluncaya kadar takip edilmesi ve önlem alınmamasıdır. Esas sorumlular buradadır.

“CHP milletvekili İlhan Cihaner ise, “Bu davanın özü devletin güvenliği için gizli olduğu iddia edilen bir takım belgelerin sızdırıldığı ve bu suç Utku’ya yükleniyor. Ama biliyoruz ki 10 yıl içerisinde bu devletin gizli saklı hiçbir şeyi kalmadı. Ordudan binlerce evrak sızdırıldı, tek bir soruşturma yapılmadı” diye konuştu. Cihaner ilave olarak, Utku Kalı’nın ciddi sağlık sorunlarının olduğunu ileri sürerek, “Buraya getirilmemesi sistemin kendi sorumluluğunda olduğu halde, bunun bir tutuklama nedeni olarak kayda geçirilmesi, aklın alacağı bir şey değil. Yani getirmiyorsunuz, getirmediğiniz için de ‘tutukluyoruz sizi’ gibi bir gerekçe sunuldu” diye konuştu.

KARAR ÖNCEDEN VERİLMİŞTİ

Sanığın ablası olan Ceren Kalı ise sağlık nedenlerinden dolayı kardeşinin tahliyesini talep ettiklerini ancak mahkemenin bunun kabul etmediğini söyledi
Avukat Kalı, “Mahkeme zaten önceden kararını vermişti. Bize söz hakkı vermeden duruşmayı sonlandırmak istedi. Göreve ilişkin beyanlarımız olduğunu, dinlenmemiz gerektiğini söyledikten sonra bizi dinledi. Duruşma zaptındaki ‘gereği düşünüldü’ kısmı önceden yazılmıştı ve bu ekrana yansıtıldığı için herkes kararın önceden verildiğine şahit oldu” dedi.

UTKU KALI’YA ÖZGÜRLÜK

Duruşma sırasında ve sonrasında Hüseyin Aygün ile İlhan Cihaner’in attıkları Twitler dikkat çekti. Hüseyin Aygün, “TBMM’deki El Nursacıların gözü aydın olsun” diye yazarken, İlhan Cihaner, “Tutukluluğun devamına karar verildi.Gerekçe standart” dedi.

Bir süredir sosyal medyada sürdürülen kampanyalarda Utku  KALI’YA ÖZGÜRLÜK TALEP EDİLİYOR. Yandaş medya ile penguen dostlarına rağmen her geçen gün daha çok insan bu davada yaşanan garabeti daha iyi algılıyor. Devlet in bu davayla neyi saklamaya çalıştığı halkın daha fazla düşünüp sorduğu bir soru haline geliyor

RedHack REDDETTİ

Bir televizyon kanalında canlı yayına katılan ve grup adına açıklamalarda bulunan RedHack sözcüsü, belgeleri kendilerine sızdırmakla suçlanan Kalı’nın kendileriyle ilgisi olmadığını açıklamıştı. RedHack sözcüsü, “Utku Kalı’nın bizimle alakası yoktur, olsaydı o gözaltındayken ona neler olduğunu nereden biliyorduk” diye konuşmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.