ManşetTürkiye

Oktay Ekinci hayatını kaybetti

0

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından TMMOB Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı,  mimar Oktay Ekinci(61) beyin kanaması nedeniyle bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü Alman Hastanesi’nde vefat etti.

Beyin kanaması nedeniyle Alman Hastanesi’nde bir süredir tedavi gören Ekinci dün akşam saatlerinde solunum ve kalp durması sonucu yaşamını yitirdi. Ekinci en son 13 Ekim’de Cumhuriyet gazetesinde çıkan yazısında hastane odasından gördüğü boğaz manzarasının nasıl tahrip edildiğini yazmıştı. (http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=446844&kn=68&ka=4&kb=5&kc=68)
Oktay Ekinci kimdir?

1952 yılında Balıkesir’de doğan Oktay Ekinci, Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Mimarlık Bölümü’nde yüksek öğrenim gördü. Fatih Halkevi’nde yöneticilik; Akademi’de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu. Mimarlar Odası’nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevlerinde bulunan Oktay Ekinci, ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Çok sayıda yayınlanmış kitabı bulunan Oktay Ekinci birçok ödülün de sahibiydi.

Mimarlar Odası’na uzun yıllar mesleğin farklı alanlarında önemli katkılarda bulunan, özellikle tarihi yapı ve çevrelerin korunması konusundaki kapsamlı çalışmaların öncüsü olan, doğa ve kültür değerlerinin korunması konusunda uzmanlaşan Oktay Ekinci, 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında Mimarlar Odası Genel Başkanı olarak görev yapmıştı. 1980’lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarı olarak sürekli yazılar yazan Ekinci 1993’den bugüne İstanbul, Erzurum, Antalya ve Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nda görev yapmıştı.

Oktay Ekinci 1995 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü, Mimarlar Odası’nın “Kayaköyü Barış ve Dostluk Köyü” kampanyasındaki etkin çalışmaları nedeniyle 1996 yılı Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü ve 2001 yılı Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi (ICCROM) Onur Ödülü sahibidir.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.