ManşetTürkiye

Bayramınız Tüm Dillerde Kutlu Olsun

0

 

Geçtiğimiz hafta ortasında Kurban bayramı mesajını Türkçe ve Kürtçe kelimeler ile açık hava panolarına yazdıran, ana dilde eğitim ve xqw harflerine gelen özgürlüğü hedef alan ve tepkilere yol açan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ nın ilanı üzerine Fethiye Direniş Dayanışma İnisiyatifi;  Fethiye Haber ve Batı Akdeniz Gazetesi’nde tam sayfa ilan yayınladı. Anadolu’ da yaşayan halklardan miras alınan birlikte yaşama kültürü ile ortak geçmişe ve yazgıya sahip olunduğu vurgusu yapılan ilanda anadilinin yok sayılmasının geçmişten gelen bu bütünlüğü bozacağını, ancak eşitlik temelinde haklar ile bütünlüğün sağlanacağı belirtiliyor. İlan;  Zazaca, Rumca, Kürtçe, Ermenice gibi Anadolu’ da yaşayan halkların dilinden “bayramınız kutlu olsun”  mesajları ile son buluyor.

Fethiye Direniş Dayanışma İnisiyatifi’ nin ilan metni;

“Anadolu, binlerce yıldır kadim halklara ev sahipliği yapmış ve bize birlikte yaşama kültürünü miras bırakmıştır. Biz; bu coğrafyada etnik kimlikleri , dini, dili, mezhebi ne olursa olsun ortak bir geçmişin ve yazgının tam da kendisiyiz.

Halkların kendini var etmesi ancak kendi kimliğini , dilini ve kültürünü yaşatması ile mümkün olacaktır. Gerçek anlamda dostluk ve birlik, eşitlik temelindeki haklar ile sağlanacaktır.

Bireyin annesinden öğrendiği dilini yok saymak , ne bize bir bütünlük ne de ortak bir yaşam sunacaktır. Eşit halkların, özgürlük ve demokrasi bilinciyle bir arada yaşayabilmesi için Bayramların bize verdiği mesaja kulak vermek gerekmektedir.

Aslolan hiçbir canlının kanının dökülmesi değil birbirimize karşı saygı ve hoşgörüdür. Bizler, Anadolu’nun çoçukları, tüm halkların dilini kendi annemizin dili olarak kabul ediyor ve bayramın dostça ve kardeşçe yaşanmasını temenni ediyoruz.”

 

Zeliha Yıldırım- Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.