İklim KriziManşet

Marshall Adaları’ndan Dünya’ya çağrı: İklim değişikliği’ni durdurun!

0

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 5. Değerlendirme raporunun açıklanmasına sadece bir kaç saat kalmışken,  Marshall Adaları Başkanı, iklim değişikliğinin artık hayatlarının bir parçası olduğunu anlatarak herkesi harekete geçirmeye çalıştı.

Marshall Adaları; Yeşil Gazete takipçilerinin ve iklim değişikliği konusuna ilgilenenlerin yakından tanıdığı Tuvalu gibi, kısa adı AOSIS olan, Pasifikteki Küçük Ada Devletleri Birliği’nin bir üyesi. Pasifikteki ada devletleri, iklim değişikliğinden doğrudan  etkileniyorlar ve yıllardır ülkeleri harekete geçmeye çağırıyorlar.

Marsall Adaları Cumhuriyeti Başkanı Christopher J. Loeak’in kaleme aldığı çağrıyı Yeşil Gazete okuyucuları için çevirdik. Çağrılarına kulak vermemek elde değil:

 

İklim Değişikliği Kıyılarımıza Ulaştı.

Dünya gün geçtikçe kendi elleri ile iklim krizine daha çok yaklaşırken; ülkem uçurumun kenarında duruyor. Marshall adalarında; Pasifik’in her yerinde olduğu gibi, iklim değişikliği ne uzak olan bir tehdit ne de kapıda bekleyen bir kriz. İklim değişikliği burada.

Kimse, insanlığın yarattığı karbon kirliliğinin iklim değişikliğinin ana sebebi olduğunu ve sonuçlarının giderek ciddileştiğini red edemez. 1 ay önce, Birleşik Devletler Dış İşleri Bakanı John Kerry’nin, adamızda söylediği gibi; “Bilim çok net; iklim değişikliğinin inkar edilecek tarafı kalmadı, durum her geçen gün daha da korkutucu oluyor.

Dünya’nın hiç bir yerinde iklim değişikliği, bizdeki kadar elzem değil. Dünya’daki sadece dört adet bulunan mercan kayalığı ülkelerinden biri olarak, yüz yılın sonunda deniz seviyelerinin 1 ile 2 metre arasında yükseleceğini söyleyen güncel bilimsel raporları gördükçe korkumuz ve endişemiz artıyor.

Bu yılın başlarında, kuzey mercan kayalıklarında; binlerce inanı aç ve susuz bırakan beklenmedik kuraklık yüzünden, afet durumu ilan etmek zorunda kaldım. Altı hafta sonra ise dev bir gelgit başkentimiz Majuro’yu vurdu. Havalanımız sel altında kaldı; bazı komşuların hatta benim kendi arka bahçemin deniz koruma duvarı yıkıldı. 2 ay içinde iiki büyük iklim felaketi yaşadık.

Su gelirse gelir, bir yere gitmiyoruz!

Bazıları daha yüksek yerleşim yerlerine taşınmamızı öneriyor ama Marshall adalarında böyle bir yer yok ve aynı zamanda ülkemizi terk etmeye de hazır değiliz. Bu toprak bizim evimiz, bizim mirasımız ve bizim kimliğimiz. Dışarıdan gelen tehditlerle geçmişte başa çıkabildik ve hayatta kaldık. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra adamızda 67 korkunç nükleer test yapıldı; bu testlerden en güçlüsünün Hiroşima’dan 1000 kat daha güçlü olduğunu da belirmek isterim. O zaman inandığımız bir şey vardı. Şimdi de aynı noktadayız: burası bizim ülkemiz ve biz burada kalacağız. Su gelirse gelir.

Biz yapabiliyorsak siz de yapabilirsiniz.

Tehlike büyük olsa da, biz Pasifik olarak sıkıntıdan ellerimizi sağlamaktan fazlasını yapıyoruz. Bu ay başında, bölge liderleri olarak Majuro’da Pasifik Adaları Forumu olarak iklim değişikliğine nasıl reaksiyon vereceğimizi konuşmak için buluştuk. 5 Eylül 2013’te Majuro İklim Liderliği Deklarasyonu’nu kabul ettik ve ada devleri olarak büyük hedefler koyduk ve düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırıyoruz. Cook Adaları, Niue, Tuvalı ve Vanuatu 2020 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiyor, Tonga da 2020’de enerjisinin yüzde 50’sini yenilebilir ile üretecek. Sadece çevreyi korumak değil amacımız. Bu kararlar, yenilebilir enerjinin ekonomimiz için, enerji güvenliğimiz için ve halkımızın sağlığı için iyi olduğundan alındı. Büyük ülkelere mesajımızdır: Biz yapabiliyorsak siz de yapabilirsiniz.

Majuro Deklarasyonu’nun en büyük başarısı; dünyanın en çok karbon salımı yapan, özellikle de Pasifik’e kıyıları olan ve küresel emisyonun yüzde 60’ından sorumlu olan ülkelerden yeni taahhütler almak olacaktır. Özellikle, Birleşmiş Milletler Delegasyonu üyeleri, ülkelerinin Majuro Deklarasyonu’nu destekleyeceğini iletti.

Uzun zaman boyunca, Amerika’nın harekete geçmiyor olması, diğer ülkeler tarafından bahane olarak kullanıldı. Dünya’nın iklim değişikliği konusunda Amerika’nın liderliğine ihtiyacı var. Birleşik Devletlerin Majuro Deklarasyon’una destek olmasını mutlulukla karşılıyoruz. Bu diğer ülkelerin de harekete geçmesine yol açabilecektir. Toplantı sonrasında, İngiltere, Endonezya, Fransa, Tayland, Malezya, Güney Kore, Filipinler ve Avrupa Birliği tarafından desteklendi. Bu ülkelerin taahhütlerini de bekliyoruz.

Bu hafta, diğer Pasifik ada liderleri ile birlikte New York’a gidiyoruz. Birleşmiş Milletler’den de Majuro Deklarasyonu için destek almaya çalışacağız. Deklarasyonumuzun 2015’te imzalanması planlanan yeni küresel anlaşmaya katkı sunacağı inancındayız.

Bu bağlamda, tüm ülkeleri, iş adamlarını ve kurumları yeni taahhütler vermeye ve gelecek nesiller için önemli bir tehdit olan iklim değişikliğine çözüm bulmaya davet ediyoruz. Bundan daha önemli bir şey olamaz.

Christopher J. Loeak, Marsall Adaları Cumhuriyeti Başkanı.”

 

Haber ve Çeviri: Devin Bahçeci

(Yeşil Gazete, NY Times)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.