DünyaManşet

Bangladeş’te gösteriler devam ediyor

0

Beş ay önce Bangladeş’ de iktidardaki Avami Birliği partisi ile bağlantılı yerel bir politikacı olan sahibinin yalnızca beş kat için ruhsat aldığı ancak üç katın kaçak olarak yapıldığının öğrenildiği Rana Plaza’ nın çökmesi sonucu çoğu hazır giyim işçisi 1100’ den fazla kişi hayatını kaybetmişti. İşçiler binada geniş çatlaklar olduğunu fark ettiğinde, binanın sağlam olduğu açıklaması yapılmış, işçiler zorla çalıştırılmış ve ertesi gün felaket yaşanmıştı.

4 milyon hazır giyim işçisinin çalışmak zorunda olduğu kötü koşullarda herhangi bir iyileştirme yapılmasından ziyade hükümetlerin ve şirketlerin tek istedikleri, Bangladeş’in de ihracatının yüzde 80’ini sağlayan binlerce hazır giyim fabrikasının her zaman olduğu gibi çalışmaya devam etmesiydi.

Bangladeş Dünyayı Giydiriyor

Çin’ den sonra en büyük ikinci tekstil üreticisi olan ülkede dünyanın en büyük giyim şirketleri olan Wal-Mart, El Corte Ingles , JC Penney,  Kik, C&A, Benetton’a ürün sağlanıyor.

Dünyanın en düşük aylık ücreti ile haftada 80 saate yakın çalıştırılan işçiler, 2010’ dan beri artış olmayan asgari ücretin 38 Dolar’dan 104 Dolara yükseltilmesi için geçtiğimiz Cumartesi’ den beri grevdeler. Fabrika sahipleri 47 Dolar öneriyor. İşçiler bunu “insanlık dışı ve utanç verici” şeklinde niteleyerek kabul etmiyor. 200.000 işçinin katıldığı protestolar devam ediyor. Gösterilere polisin plastik mermi, biber gazı ile yoğun müdahalesi söz konusu. En az elli kişinin çatışmalarda yaralandığı belirtiliyor. Hükümet’in acilen polis şiddetine bir son vermesi gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası İşçi Örgütü’ nün çalışmaları ile Hollanda , İngiltere v ve Kanada hükümetleri, Bangladeş’ in çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçi güvenliğinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi ve yatırımlar için 23 Eylül 2013 tarihinde yeni bir destek programı için imzaları attı.  Program öncelikle “Yangınlar ve Bina Güvenliği için Ulusal Aksiyon Planı” nı destekleyecek.

Haber ve Çeviri : Zeliha Yıldırım

(un.org, news.com, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.