Doğa MücadelesiManşet

Putin kabul etti: Greenpeace aktivistleri korsan değil

0

Greenpeace aktivistlerinin el konularak Kola körfezindeki bir askeri üste tutulan Arctic Sunrise'ın önünde yaptığı eylem: Aktivistlerimizi serbest bırakın, Kuzey Kutbu'nu koruyun"

Geçtiğimiz hafta sonu Rusya’da gözaltına alınan ve aralarında Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan’ın da bulunduğu 30 aktivistle ilgili olarak Greenpeace bir açıklama yaptı. Açıklama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Salekhard’daki Kuzey Buz Denizi forumu sırasında Rus yetkililerin gözetim altında tuttuğu 30 Greenpeace eylemcisinin ‘elbette korsan olmadıklarını,’ ancak uluslararası yasaları ihlal etmiş olabileceklerini açıklamasına cevap niteliği taşıyor.

Barışçıl bir protesto

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, Putin’in açıklamasına cevaben şöyle dedi:

“Başkan Putin’in eylemcilerimizin korsan olmadıkları ve tamamen Kuzey Buz Denizi’nin doğasını korumak amacıyla hareket ettiklerini belirten açıklamasını olumlu karşılıyoruz. Eylemcilerimiz, Kuzey Buz Denizi’nin narin doğasında yapılan petrol arama faaliyetlerine ve iklim değişikline dikkat çekmek amacıyla petrol platformuna tırmanmaya çalıştılar. Bu, Gazprom’un Kuzey Buz Denizi’nde gerçekleştirmek istediği tehlikeli petrol sondajı faaliyetlerine karşı yapılan barışçıl bir protestoydu.”

Rus medya kaynakları ayrıca, eylemcilere müdahalede bulunan Rus sahil güvenliğinin, protestonun Greenpeace eylemcileri tarafından gerçekleştirildiğinden haberdar olmadığını bildiriyor. Naidoo bu bilgiyle ilgili olarak, “Sahil güvenliğin sözleri çok inandırıcı değil. Gemimizin yan tarafnda iki tane gökkuşağı, iki tane barış güvercini ve Greenpeace amblemi var. Protestomuz başlamadan önce en az 24 saat boyunca bizi takip ettiler. Bu, Greenpeace’in Rusya’da gerçekleştirdiği ilk barışçıl eylem değil ve Rus yetkililer Greenpeace’e aşina” dedi.

Henüz resmi bir suçlama yok

Greenpeace Rusya ofisi bugüne dek, Greenpeace’in barışçıl protestolar gerçekleştirdiğine dair Gazprom şirketi ve Rus yetkililerle defalarca iletişime geçti.

Şu anda 30 eylemci Murmansk’ta gözaltında ve alınan bilgilere göre birbirlerinden farklı mekanlarda tutuluyorlar. Dün gece Rus araştırma komitesi 5 eylemcinin ifadesini aldı.  Korsanlıkla suçlanıp suçlanmayacaklarına dair inceleme devam ediyor ancak şu ana kadar hiçbir eylemci resmi olarak korsanlıkla suçlanmış değil.

Avukatla görüştürülmüyorlar

Alınan bilgilere göre Greenpeace eylemcileri son 4 gündür avukatla görüştürülmüyor. Uluslararası basında eylemcilerin korsanlıkla suçlanabilecekleri ve haklarında 15 yıl hapis cezası istenebileceği yazılmıştı. Ancak eylemcilerin korsanlıkla suçlanması için hiçbir yasal dayanak olmadığı belirtiliyor. Korsanlık suçlaması, sadece gemilere veya uçaklara karşı bireysel amaçlarla, şiddet içeren eylemlere karşı kullanılabiliyor. Çevreyi korumak adına petrol platformlarında gerçekleşen barışçıl eylemler bu kapsama girmediğinin açık olduğu bildiriliyor.

Greenpeace eyleme yapılan müdahale biçimiyle ilgili ise şunları söylüyor:

“Sadece ip ve pankart taşıyan Greenpeace eylemcilerine Rusya Sahil Güvenliği silah doğrultarak müdahalede bulundu, eylemcilerimizin aileleriyle ve Greenpeace’le iletişim kurmasına 4 gün boyunca izin verilmedi. Bu haksız müdahalenin sona ermesini ve eylemcilerimizin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Dünya çapında 420.000 kişi de Rusya Büyükelçiliklerine mektup göndererek eylemcilerimizi ve Arctic Sunrise mürettebatını destekledi ve bu sayı artıyor.”

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.