Doğa MücadelesiManşet

Alexey Kozlov: “Greenpeace’e yapılan müdahale Rusya’daki temel hak ve özgürlüklerin durumunu gösteriyor”

0

Rusya’da yeşil hareketin önde gelen isimlerinden biri olan, Vostok’taki Yeşil Akademi Vakfı’ndan Alexey Kozlov, Greenepace aktivistlerinin Arctic Sunrise gemisiyle Kuzey Buz Denizi’nde Gazprom‘un petrol aramalarını izledikleri sırada silahlı Rus güvenlik güçlerince gözaltına alınmasını Yeşil Gazete için yorumladı.

Kozlov, Greenepeace aktivistlerine yönelik müdahalenin gereksiz şiddet ve silah kullanımının bir örneği olduğunu ve barışçı bir gösteriye karşı ve bir özel mülkü korumak amacıyla silahlı sahil güvenlik güçlerinin kullanılmasının Rusya’daki temel hak ve özgürlüklerin ne durumda olduğunu tam olarak gösterdiğini söylüyor.

Kozlov, Greenpeace aktivistlerinin ne gibi bir muamaleyle karşılaşabilecekleri sorumuza ise şöyle yanıt verdi: “Greenpeace’in durumu için üzüldüm. Muhtemel bir ceza davası ile karşı karşıya kalabilirler ve dava açılırsa haklarında hapis cezası istenebilir. Arctic Sunrise için çok iyimser değilim.”

Alexey Kozlov, Rusya’da çevreyle ilgili protestolara yönelik bu tür müdahalelerin normal olup olmadığına ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Daha önce benzer müdahaleler balıkçı teknelerine yönelik olarak da gerçekleşmişti. Ancak çevre protestolarıyla ilgili bu tür bir müdahale olduğunu hatırlamıyorum.”

Kozlov, AB’den gelecek tepkilere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in ne yanıt verebileceği sorumuza ise “Putin’in AB’nin tepkilerini önemseyeceğini sanmıyorum. Greenpeace’in Rusya yasalarını ihlal ettiğini ve sahil güvenlik güçlerini silah kullanmaya zorladıklarını söyleycektir” diye yanıt verdi.

Öte yandan Greenpeace International, Arctic Sunrise’a yönelik müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu , yasadışı ve orantısız bir müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Ajanslar, Rusya’nın Greenpeace üyelerini ‘korsanlık’ suçlamasıyla yargı önüne çıkarmakla tehdit ettiğini, bu durumda 15 yıl hapis istenebiliceğini bildirdi.

Rusya’da Sahil Güvenlik Güçleri, Kuzey Buz Denizi’nde Greenpeace’in Arctic Sunrise gemisine baskın yaparak aralarında Türkiye’den Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan’ın da bulunduğu 25 aktivisti önceki gün gözaltına almıştı. Aktivistler halen gözaltında bulunuyor.

Greenpeace, eylemcilerin serbest bırakılması için Rusya Büyükelçiliğine mektup gönderme kampanyası başlattı.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.