Doğa MücadelesiManşet

Leyla’ya iyi haber

0
Leyla Yalçınkaya

Erzurum’un Tortum ilçesinde Hidro-Elektrik Santrali (HES) şirketine karşı direndiği için suçlanan Leyla Yalçınkaya, Tortum Sulh Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada beraat etti.

Davanın avukatı Eşber Yağmurdereli olayı şu şekilde özetledi:

“Geçen sene Danıştay 14. Dairesi, HES inşaatın yasalara ve usule uygun bir şekilde yapılmadığını tespit etmek suretiyle projeye dair her türlü icraatı yasadışı ilan etti. Ancak bu faaliyetler devam ederken ve bir yandan hukuk mücadelesi sürdürülürken, ağaçların sökülmesine, verimli topraklarına hafriyat dökülmesine karşı çıkan köylüler direndi.

“Siyaseten ve idare olarak HES şirketi desteklendiği için, köylüler anayasal haklarını kullanmalarına rağmen haklarında dava açıldı ve mahkeme önüne sanık olarak getirildiler. Bu sanıklardan bir tanesi de 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya’ydı. Suçu, iş makinaları ve jandarmanın köyüne girmesine karşı çıkmaktı. Leyla bugün kendisine isnat edilen bütün suçlardan beraat etti. 3 ayrı davadan yargılanan Tortum köylülerinin de 4 Aralık’a ertelenen davada beraat etmesi bekleniyor. ”

Tortum’da HES mücadelesi devam ediyor

Tortum’da farklı davalar görülmeye devam ediyor. Bu davaların bir tarafı HES’e karşı protestolar sırasında çıkan olaylar yüzünden köylülere açılan davalara ait.

Olayın diğer tarafında ise çevrelerini kirlettikleri ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının alınması için proje tanıtım dosyası hazırlayan çevre mühendisi hakkında şirket yetkililerine, köylüler suç duyurusunda bulundu, suç duyurusu mahkeme tarafından kabul edildi.

Çevreyi kasıtlı kirletme suçundan şirket yetkililerinin sanık olarak yargılandığı bu davada; Orman ve Su İşleri Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Erzurum İl Çevre Müdürü, Erzurum Valisi ve Tortum Kaymakamı hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu. Bakanlar dokunulmazlık gerekçesiyle, kamu görevlileri soruşturma izni verilmediği için sanık olarak yargılanamadı. Soruşturma izni verilmemesine karşı Danıştay’a yapılan itiraz 3′e 2 oyla reddedildi.

Erzurum 2. İdare Mahkemesinde görülmekte olan ÇED davasında ise, ÇED’i hazırlayan şirket yetkilileri ve çevre mühendisi yanlış veri kullanarak ÇED raporu hazırlamak ve çevreyi kirletmekten dolayı yargılandığı için, keşif beklenmeksizin yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için başvuru yapıldı. Önümüzdeki günlerde ÇED süreci hakkında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi bekleniyor.

 

Bianet

Leyla Yalçınkaya

You may also like

Comments

Comments are closed.