Doğa MücadelesiManşet

Rusya’dan Greenpeace gemisine silahlı baskın: Aktivist Gizem Akhan da gözaltında

0
Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan da Kuzey Buz Denizi'nde Gazprom'u protesto eden Arctic Sunrise gemisindeydi.

Rusya’da Sahil Güvenlik, Kuzey Buz Denizi’nde Greenpeace’in Arctic Sunrise gemisine baskın yaparak aralarında Türkiye’den Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan’ın da bulunduğu 25 aktivisti gözaltına aldı.

Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan da Kuzey Buz Denizi'nde Gazprom'u protesto eden Arctic Sunrise gemisindeydi.

Greenpeace, Gazprom’un Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını barışçı bir biçimde protesto etmek için Arctic Sunrise gemisiyle Kuzey Buz Denizi’ndeydi.

Sahil Güvenlik birlikleri gemiye çıktığı sırada Arctic Sunrise‘ın, uluslararası sularda olduğu ve Gazprom’un Prirazlomnaya platformunun 3 deniz mili açıklarında seyrettiği bildiriliyor.

Alınan koordinatlar, geminin Rusya’nın ayrıcalıklı ekonomik bölgesinde olduğunu doğruluyor. Greenpeace Akdeniz yaptığı açıklamada bu koordinatlarda sahil güvenliğin Greenpeace’in gemisine çıkmasının yasal olmadığını belirtiyor.

Üzerlerine silah doğrultuldu

Greenpeace’den yapılan açıklamaya göre olay şöyle gelişti: Helikopter ve halatlar kullanarak gemiye ulaşan silahlı güvenlik, barışçıl eylemcileri geminin helikopter pistinde topladı. Radyo odasında kilitli kalan eylemciler ise, eylemcilerin üzerine silah doğrultulduğunu gördüklerini bildirdi.

Rusya Sahil Güvenliği bu hafta başında Gazprom’un petrol platformuna tırmanın iki eylemciyi göz altına almıştı.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Barışçıl bir protesto gerçekleştiren gemimize yapılan bu yasa dışı müdahale Rus Hükümeti’nin Kuzey Buz Denizi’nde tehlikeli petrol aramalarına devam etmek için ne kadar ileri gidebileceğinin bir göstergesi. Başkan Putin’den sahil güvenliği durdurmasını talep ediyoruz. Greenpeace barışçıl bir organizasyon. Burada güzenliği tehdit ettiğimizi söylüyorlar. Oysa Rus Sahil güvenliği gemimize silahlarla çıkarak eylemcilerimizin üzerine silah doğrulttu, 11 uyarı atışı yaptı. Gerçekte güvenliği kimin tehdit ettiği ortada” dedi.

Amaç ekosistemi korumak

Greenpeace, Kuzey Buz Denizi’nde petrol aramanın tüm ekosistem için büyük bir risk olduğunu ve bu faaliyetlerin büyük bir felaket ortaya çıkmadan durdurulması gerektiğini bildiriyor. Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu korumayı hedefleyen kampanyasına bugüne dek 4 milyon kişi imzalarıyla destek verdi.

Gözaltına alınan aktivistlerin serbest bırakılması için şu adreste bir imza kampanyası başlatıldı.

Kuzey Kutbu’nu koruma kampanyasının web sitesi

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.