DünyaManşet

Dünyadan Kısa Kısa – 19 Eylül Perşembe

0

Yunanistan’da faşistler bir müzisyeni katletti

Yunanistan’da Neonazi Altın Şafak partisi mensuplarının müzisyen Pavlos Fyssas’ı katletmesinin ardından ülke genelinde isyanlar çıktı. Sendikalar 48 saatlik grev ilan ederken Altın Şafak’ın kapatılması tartışılıyor.

Amerikan Merkez Bankası’ndan Türkiye ekonomisine ‘kurtarma’

ABD Merkez Bankası uzun vadeli borç alımlarında herhangi bir indirime gitmedi. Banka, başta istihdam olmak üzere ABD ekonomisinin henüz yeteri kadar güçlenmediğini ima etti. ABD Merkez Bankası’nın bu kararı Türkiye başta olmak üzere ekonomik sorun yaşayan ülkelere yaradı. Türk lirası dolara karşı 1.95 seviyelerine çıkarken iki yıl vadeli tahvillerin faizi %8’in altına indi.

Avustralya iklim konusunda geri adım atıyor

Avustralya’nın yeni Başbakanı Tony Abbott liderliğindeki hükümet, ülkenin iklim değişikliği politikalarını kırpmak için zaman kaybetmedi. İlk adım bağımsız iklim komisyonunun kapatılması oldu.

İklim konusunda adım atmayı geciktirmenin bedeli ağır

Potsdam İklim Etkileri Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışma iklim değişikliği konusunda adım atmanın 2030’a kadar gecikmesi halinde ekonomik bedelin 3 kat artacağını ortaya koydu. Öte yandan, çalışmada bu gecikmenin ekonomik olmayan bedeli hakkında bir öngörü yer almıyor.

İklim şüphecileri saldırıda

İklim Değişikliği Üzerine Hükümetlerarası Panel’in 27 Mayıs’ta 5.  Değerlendirme Raporu’na ilişkin özetini açıklaması beklenirken fosil yakıt şirketleri tarafından desteklenen iklim şüphecileri de saldırıya geçti. Fosil yakıt lobisinden para aldığı ortaya çıkarılan ‘Heartland Enstitüsü’ 1200 sayfalık bir ‘rapor’ yayımlamaya hazırlanıyor.

Yenilenebilir enerji fosil yakıtlara göre daha ucuz

ABD menşeli Çevre Bilimleri ve Çalışmaları Dergisi (Journal of Environmental Studies and Sciences) tarafından yapılan yani bir çalışmaya göre iklim kaynaklı maliyetler ve sağlığa olan etkiler dikkate alındığında güneç panelleri ve rüzgar santrallerinin maliyeti kömürlü termik santrallere göre daha ucuz.

Bahreyn’de ana muhalefet lideri tutuklandı

Bahreyn’de Şii çoğunluğun destek verdiği muhalefet partisi El-Vefak’ın lideri Halil El Marzuk ‘terörist eylemelere destek verdiği’ gerekçesiyle tutuklandı. Bahreyn’de 2011 yılında iktidardaki Sünni azınlığa karşı başlayan ayaklanma Suudi Arabistan’ın desteğiyle bastırılmış ve birçok kişi tutuklanmıştı.

İran’dan ılımlı adımlar

İran, aralarında 2012 Sakharov ödülü sahibi Nesrin Sotudeh’in de bulunduğu 11 siyasi tutukluyu serbest bıraktı. Siyasi tutukluların serbest bırakılması yeni İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gideceği tarihe denk geliyor. Öte yandan, Ruhani İran’ın  nükleer de dahil olmak üzere asla kitle imha silahları edinemeyeceğini söyledi.

Kuzey Kore’de hapishane koşulları dehşete düşürüyor

Kuzey Kore’deki insan hakları ihlalleri üzerine BM tarafından oluşturulan ‘Bağımsız Araştırma Komisyonu’ üyesi Michael Kirby, sığınmacılar ile yürüttükleri görüşmeler sonucunda Kuzey Kore’deki hapishanelerin Nazilerin toplama kamplarını veya Kızıl Kmerlerin hapishanelerini aratmadığını söyledi.

Rusya’dan Greenpeace eylemcilerine ateş

Barents Denizi’ndeki bir petrol platformuna tırmanarak ‘Save the Arctic – Kuzey Kutbu’nu Kurtarın’ yazısı asmak isteyen bir grup Greenpeace eylemcisine uyarı atışı açıldı. İki Greenpeace eylemcisi ise Rus sahil güvenlik tekneleri tarafından göz altına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.