ManşetUlaşım

Avrupa Hareketlilik Haftası

0

Avrupa Komisyonu Çevre ve Ulaşım Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen her yıl 16 Eylül 22 Eylül arasında dünyanın birçok yerinde kutlanan kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftasının (European Mobility Week) bu seneki teması “Temiz hava- Senin sıran!”(Clean air, it’s your move!)

2000 yılından beri düzenlenen hareketlilik haftasında bir hafta boyunca sürdürülebilir ulaşıma dikkat çekmek üzere etkinlikler yapılıyor ve kişileri araba dışındaki alternatiflere teşvik etmek amaçlanıyor. Haftanın sonu ise 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Gün (World Car Free Day) ile taçlandırılıyor. Şehrin belli bir bölgesi araç trafiğine tamamen kapatılarak yaya ve bisikletli trafiğine açılıyor ve ayrıca gün boyu toplu taşıma imkânları teşvik ediliyor.

Sadece Avrupa’da değil Japonya, Tayvan, Brezilya, Kolombiya ve Ekvador’da da kutlanan hareketlilik haftası kampanyasına 2012 yılından beri 39 ülkeden 2158 şehir katılmış durumda.

Sitesinden aldığımız bilgiye göre 2013 yılında toplam 1751 şehrin katılacağı etkinlikte 460 şehirle katılan Avusturya ve 390 şehirle katılan İspanya dikkat çekerken Türkiye ise sadece İstanbul ile listede yer alıyor.

“Temiz hava, senin sıran!” sloganı ile günlük ulaşım tercihlerimizin hava kirliliği ve sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekmek amaçlanırken daha temiz bir hava solumak için her birimize görev düştüğü hatırlatılmak isteniyor.

Otomobilsiz Gün İstanbul’da da kutlanacak

Bisikletliler Derneği tarafından düzenlenen kıta geçişi 22 Eylül Pazar günü Lütfü Kırdar Kongre Sarayından başlayacak Boğaz Köprüsü geçişi sonrası Harem’e pedallanacak. Güne özel olarak saat 14:00’e kadar İETT otobüslerine bisikletler alınabilecek. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgiye facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sokak Bizim de Otomobilsiz bir yaşama çağırıyor

Sokak haklarıyla ilgili yaptığı çalışmalarla adını duyuran Sokak Bizim Derneği de, yaptığı çağrı ve yayınladığı videoyla tüm yurttaşları “otomobilsiz” bir yaşama çağırdı.

Sokak Bizim’in yayınladığı çağrı şöyle:

“Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftasının son gününü taçlandıran 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Günü için hazır mısınız?
Biz hazırız!
Önce bisikletle kıta geçisi yapıyoruz arkasından 15.00-18.00 arası YAYABAmızla birlikte sizi Caddebostan Sahil’de bekliyor olacağız.
Bisiklete binerek, yürüyerek ve hatta koşarak türlü etkinliklerle Otomobilsiz Günü yaşayacağız.
Konfor vaat ederken; sağlımızı ve gezegenimizi tehdit eden kendimizi muhtaç hissettiğimiz bireysel otomobil kullanımına bağımlı ulaşıma karşı, başka bir ulaşım mümkün demek için!”

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.