DünyaManşet

Dünyadan Kısa Kısa – 16 Eylül Pazartesi

0

Avrupa’nın en büyük dalga enerjisi projesi yolda

İskoçya hükümeti, Avrupa’nın en büyük dalga enerjisi tesisine lisans verdi. Pentland Firth’te kurulacak tesis 86 megavat elektrik üretecek ve 2020 yılında faaliyete geçecek.

 

ABD’de Merkez Bankası başkanlığı tartışmaları

ABD’de Başkan Obama’nın ekonomi danışmanı Lawrence Summers’ın mevcut Merkez Bankası başkanı Ben Bernanke’nin mevkii için aday olmayacağını açıklaması üzerine dolar değer kaybetti. Wall Street’e yakınlığıyla bilinen Summers’ın liberal politikalar uygulayacağı tahmin ediliyordu. Bernanke’nin halefinin Janet Yellen olması bekleniyor.

 

Meksika’nın ilk eşcinsel belediye başkanı

Cinsel kimliğini gizlemeyen Benjamin Medrano Meksika’nın Fresnillo kentine belediye başkanı seçildi.

 

Nijer Deltası sakinleri Shell’in konuyu kapatma teklifini reddetti

Geçtiğimiz 50 yılda Nijer Deltası’na 1.5 milyon ton petrol döküldüğü tahmin ediliyor. Bu her yıl bir Exxon Valdez kazasına denk geliyor. Geçtiğimiz günlerde Shell, Nijer Deltası sakinlerine anlaşma için para önermişti ama önerilen miktar çok düşük bulunarak reddedildi.

isp

Woody Guthrie’nin evi tekrar yapılıyor

ABD’li ünlü folk şarkıcısı Woody Guthrie’nin çocukluğunu geçirdiği Okemah kasabasındaki ev 1970’li yıllarda yıkılmıştı. Turizm gelirlerini artırmak isteyen kasaba, evi 500.000 dolar masrafla tekrar inşa etme kararı aldı.

 

İspanya Başbakanı bağımsızlık isteyen Katalunya eyaleti ile görüşecek

İpanya Başbakanı Mariano Rajoy, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 400 kilometrelik bir ‘bağımsızlık zinciri’ oluşturulan Katalunya eyaleti hükümeti lideri Artur Mas’a sorunları görüşme çağrısı yaptı.

 

Costa Conocordia’nın enkaz çıkarma çalışmaları başladı

İtalya’nın Giglio adasında 2012 yılında 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan karaya oturma kazasında 114.000 tonluk gemi enkazının kaldırılması çalışmaları başladı. Ancak, enkaz kaldırma çalışmalarının başarılı olup olmayacağı bilinmiyor.

 

Dünya’da tufanlar sürüyor

ABD’nin Colorado eyaletinde yağmurlar 5 kişinin ölümüne yol açarken, 200 kişiden haber alınamıyor. Kıtanın günyeinde ise Ingrid kasırgası Meksika’nın Vera Cruz kentinde 6000 kişinin sığınaklara gitmesine yol açtı.

 

Filipinler’de ateşkes çöküyor

Filipinler’de hükümet ve İslamcı MNLF gerillaları arasındaki çatışmalar hızlanıyor. Öte yandan, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) olarak bilinen rakip örgüt hükümetle barış görüşmeleri yürütüyor.

 

Irak’ta yine bombalar patladı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Şii mahallerinde meydana gelen eş zamanlı patlamalarda 36 kişi öldü. Saldırıları henüz üstelenen olmadı. Suriye’deki iç savaşla birlikte Irak’ta meydana gelen bombalı saldırıların sayısında artış gözleniyor.

 

Hindistan’dan füze denemesi

Hindistan, Çin ve Avrupa’nın büyük bölümüne ulaşabilen ve nükleer başlık taşıma kapasitesi olan yeni bir füze denemesi gerçekleştirdi.

 

Kömür öldürmeye devam ediyor

Afganistan’ın Samangan bölgesinde bir kömür madeninde gerçekleşen çökmede 27 madenci ölürken, 22 madenci de yaralandı.

 

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.