GündemManşet

Af Örgütü: Türkiye’ye biber gazı vermeyin

0

Uluslararası Af Örgütü, tüm dünyaya Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer toplumsal olaylara müdahale ekipmanı satışının durdurulması çağrısında bulundu.

Örgüt, Türk yetkililer protestocuların barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğü hakkını garanti altına alana dek bu tür araçların satışının askıya alınmasını istedi.

Bildiride, Hatay’da Ahmet Atakan’ın ölümüyle başlayan yeni eylemlerden bahseden örgütün Türkiye Araştırmacısı Andrew Garnder, şu ifadeleri kullandı:

“Türk polisinin gösteriler karşısında, insan haklarını ihlal eder ölçüde güç kullanması, bu tür ölümleri ve yaralanmaların önlenmesi adına tedbirler alınana dek, tüm ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer toplumsal olaylara müdahale malzemelerinin sevkini durdurması gereğinin altını bir kez daha çizmiştir.’ dedi.

Gardner, Türk yetkililerin, ‘İstanbul ve diğer kentlerdeki barışçıl gösterilere karşı yaygın ve insan haklarını ihlal eder ölçüde güç kullanmasının’ üzerinden birkaç ay geçmesine karşın hala ‘bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatılmadığına’ dikkat çekti.

Bildiride AB ve Türkiye’nin uluslararası ortaklarından da, Ankara’ya aşırı güç kullanımından sorumlu olanların adalet önüne çıkartılması ve polisin barışçıl gösterilere uluslararası standartlara uygun tepki verme konusunda eğitilmesi çağrısında bulunması da istendi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’ye biber gazı ve toplumsal olaylara müdahale malzemelerini Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve ABD’nin sattığını belirtti.

Örgüt, geçtiğimiz yıllarda da, Belçika, Çin, Çek Cumhuriyeti, Hong Kong ve İsrail’in ya bu malzemeleri sattığını, ya da satmaya niyet ettiğini vurguladı.

 

BBC Türkçe

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.