ManşetTarım-Gıda

“Pirincinizde arsenik var ama endişe etmenize gerek yok”

0

Grist.org’da yayınlanan 10 Eylül tarihli John Upton imzalı habere göre Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 1300 pirinç ve pirinç ihtiva eden ürün üzerinde yaptığı incemeler sonucu düşük miktarda arsenike rastladı.

Test edilen pirinçlerde 2,6 ile 7,2 mikrogram arasında değişen inorganik arsenik bulunurken, beyaz pirinçte bu oran en düşükken daha sağlıklı olduğu varsayılan esmer pirinçte en yüksek değerlere sahip olduğu görüldü.

Bulunan değerler çok düşük bile olsa “Tehlike var mı?”sorusuna ise FDA’nın verdiği cevap tehlike olmadığı. İnternet sitelerinden bulunan açıklamaya göre bulunan arsenik miktarı kısa dönemde herhangi bir sağlık problemine sebep olmaya yetmeyeceği belirtilirken uzun dönem etkileri için ise kimse emin değil.

FDA pirinç ve pirinçli ürünlerde ne kadar arsenik tüketildiğini ve bunun nüfusun belirli kesimleri için sağlık etkilerinin değişkenlik gösterip göstermediği ile ilgili risk değerlendirmesi yapmak niyetinde. Peki, pirinci arseniksiz olarak bulmak mümkün mü? Görünüşe göre hayır. FDA’dan toksikolog Suzanne C. Fitzpatrick’in belirttiği üzere pirinç suda yetiştiği için arsenik doğasında ve yüksek seviyelerde bulunuyor. Ve bu öyle kolayca piyasadan çekebilecekleri bir şey değil.

Geçtiğimiz Cuma günü açıklama yapan pirinç üreticileri ise konu üzerinde FDA ile birlikte çalıştıklarını ve bir süredir arsenik seviyelerini azaltmak için çeltiğin yetiştiği su ve sonrasındaki işleme ve durulama işlemleri üzerinde kendi çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.

FDA’nın yaptığı araştırmanın iç açıcı olmayan detaylı sonuçlarına ise bu linkten ulaşmak mümkün:

 

Haber: Gizem Hazırcıoğlu

(Yeşil Gazete, Grist.org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.