Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] ODTÜ direnişine yapılan polis saldırısını direnişin içindeki insanlara sorduk

0

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ – METU) 100. Yıl-Çiğdem bölgesine otoyol yapmasına karşı nöbet tutan mahalle sakinleri ve öğrencilere bu sabah polis müdahalesi gerçekleşti. Sabah 06:00’da Çevik Kuvvet tarafından yapılan ilk baskında nöbet tutan 15 kişi tutuklandı. 09:00 sıralarında ise daha fazla sayıda polis bölgeye gelerek inşaat makinelerinin ağaç kıyımını engellemek isteyenlere saldırdı.

Yeşil Gazete olarak ODTÜ Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Gökmen ve bir ODTÜ mezunu olarak 100. Yıl Direnişi içinde bulunan Önder Algedik’den yaşanan son durum hakkında bilgi aldık.

Prof. Dr. Ali Gökmen – Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü

Belediyenin henüz hukuki işlemleri tamamlamadan yol açmak istediği güzergah üzerinde nöbet bekleyen mahalle halkı vardı bölgede, çadır kurulmasına izin verilmemişti.

Sabah 06:00 civarında Çevik Kuvvet bölgeye gelerek nöbet tutan 15 kişiyi gözaltına aldı. Daha sonra saat 09:00 civarında ise Tomalar ile birlikte daha fazla sayıda polis yanlarında iş makineleri olduğu halde bölgeye geldi ve tutuklamalardan sonra alana gelmiş halka biber gazı ile müdahale etti. Bu arada ağaçları sökmeye başladılar tüm itirazlara rağmen. Burada Kebap 2000 vardır ve bahçesi ağaçlıktır. İş makinelerini durdurmaya çalışan öğrencilerimiz ile mahalleli polisin biber gazlı müdahalesi burada da devam etti.

ODTÜ 1. derecece sit alanıdır. Bu yapılan tamamen kanun dışı bir uygulama. ODTÜ arazisi, 1995 yılında alınan bir kararlar 1. derece sit alanı kabul edildi. Burada yol açmak için öncelikle Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesin içinde bulunan Koruma Kurulu’ndan karar almak gerekiyor. Bu karar çıktığında da 1 ay askıda kalır gelecek itirazları değerlendirmek üzere. Şu anda bu karar bile alınmış değil, tamamı ile hukuksuz bir uyguluma ile karşı karşıyayız. Zaten bu durum Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin rutini oldu artık. Sürekli aynı şekilde davranıp yasal olarak kendilerine müdahele edilene kadar bu şekilde hareket ediyorlar sonundada yaptıkları tahribat yanlarına kar kalıyor.

Öğlen saatlerinde CHP Milletvekilleri geldiler ODTÜ 100. Yıl’a. Aylin Nazlıaka ve Hüseyin Aygün’ün gelmesi ile ağaçların katli bir süreliğine durdu. CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka belediye işçisi üniforması giyen birisinden kimlik belgesi istedi, kimliği olmadığı anlaşıldı. Anlaşılan o ki AKP’nin elemanları belediye işçisi üniforması giyerek ODTÜ’nün kapısına gelmiş durumdalar.

Pazartesi günü yargı sürecini başlatacağız. Benim evimde aynı bölgede. Şu anda inşaat araçları ODTÜ’nün kapısına kadar gelmiş durumda.

Önder Algedik – ODTÜ Makina 1994 Mezunu, Ankara Anıtpark Forumu’ndan

Sabah 07:00 gibi nöbet tutan arkladaşlarımızın tutuklandığı bilgisi geldi polis tarafından. 14 kişi tutuklanmış ama şu saatlerde serbest bırakılma işlemleri tamamlanıyor öğrenebildiğimiz kadar ile.

Sabahtan beri gerek mahallelilerin gerek öğrencilerin gerekse de Ankaralılar’ın bu hukuksuz duruma karşı verdiği mücadeleye tanık oluyoruz.

Ben halen olay yerindeyim. ODTÜ’nün girişine 100 metre kadar yaklaşmış durumda hafriyat kamyonları. Ama girişe ulaşmaları için yıkmaları gereken iki bina var. Bahçenin yarısına kadar olan bölümü de sökmüş durumdalar.

Hafriyat kamyonları gelmeye devam ediyor bölgeye. Bu hukuksuz durumu engellemek isteyenleri durdurabilmek için barikat kuruyor şu anda belediye işçileri.

Şu anda burada 200 kadar kişi bulunuyor. Ben hem ODTÜ mezunu olarak buradayım hem de Anıtpark Forumunun aldığı direnişe destek kararı üzerine burada bulunuyorum.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.