Kültür-SanatManşet

Pera Film, Gezi Eylül’üne “Silahlara Veda: Sivil Direniş Hikayeleri” seçkisi ile giriyor

0

Pera Film, 2013 Sonbahar sezonunu dikkat çekici bir program ile açıyor: Silahlara Veda: Sivil Direniş Hikayeleri.

10 filmlik seçkide en dikkat çekici olan, Gezi Direnişinden kısa filmler iki başlık altında gösterileceği “Parkta Kısa Bir Yürüyüş-Kısalar” adı altında toplanmış filmler. Müzik ve Belgeseller olarak iki bölümde izlenebilecek kısa filmler Gezi’yi Eylül ayının ilk günlerinde yeniden en derinden hissetmeyi sağlayacak.

Bu seçkide neler yok ki; Müzik Bölümünde Tencere Tava Havası (Kardeş Türküler), Eyvallah (Duman), Imagine (Joan Baez), Occupy Taksim Flashmob, Stockholm, Gas Them All (Alp Haydar), Çapulcular Oldu Mu? (Boğaziçi Caz Korosu), Çapulcu Musun Vay Vay (Boğaziçi Caz Korosu), We Don’t Need No Gas Bombs (Ayşe Deniz Gökçin), Boyun Eğmeyenler (Yiğit Özatalay), Güya (Nazan Öncel Çapulcu Orkestrası), Taksim (Wax Poetic), RWNBT, (Boğac Ergüvenç, Yaman Gülpınar) ve Şimdi İstanbul’da Olmak Vardı (New York’lu Çapulcular)

http://www.youtube.com/watch?v=UHnv6tGmIGI

Belgeseller bölümünde ise Nefes Al (Süleyman Demirel, Recai Rize), Gördüm: Bir Gezi Parkı Direnişi Belgesel Filmi (Çapuling yapan sinemacılar), #occupyGEZİ (Deniz Tarsus), Gezi Havası ve Agence LeJournal Projesi, (Emin Özmen) bulunuyor

Programın başlığı, Ernest Hemingway imzalı Birinci Dünya Savaşı dönemini anlatan 1929 tarihli ve önemli Amerikan romanlarından, Silahlara Veda’dan (A Farewell to Arms) ilham alıyor. Hemingway’in romanı güzel ile trajiği, narin ile haşini ve gerçekçiyi inceliyorduysa, programa seçilen filmler de aynı şairane ve içten yaklaşımla 20. ve 21. yüzyıllardan çeşitli toplumsal direniş hikayelerini inceliyor.

Program uzun metraj belgesel filmlerin yanı sıra kısa videolardan oluşan Parkta Kısa bir Gezinti başlıklı bir bölümü de kapsıyor. Toplumsal direniş çoğu zaman güç dengelerindeki değişimlere karşılık vermek amacıyla ortaya çıkıyor. Aralarında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya ve İran gibi ülkelerin de bulunduğu bu farklı belgesellerin tümü insanlar ile ilgili ve toplumun güncel siyasi ve sosyal olaylara bakış açılarını beyaz perdeye taşıyor. Hikayeler kimi zaman kitlesel hareketlerden ortaya çıkarken, kimi zaman da bireysel bir bakış açısından filizleniyor.

Gösterim programına buradan ulaşmak mümkün

Silahlara Veda: Sivil Direniş Hikayeleri programı kapsamında Pera’da gösterimi yapılacak filmler:

Orman İçin Seviş

Cennetsi Barışın Kapısı

Parkta Kısa Bir Yürüyüş Kısalar

Occupy: Film

Yeşil Dalga

Dünya Daha İyi Olsun

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

Handsworth Şarkıları

ve

Larzac Hareketi

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.