Hafta SonuManşet

Alternatif Film Önerileri: Compliance

0

Bu filmi izlerken biat ve itaat kültürünün sınır tanımadığını, küresel bir insanlık sorunu olduğunu gözlemleme şansını bulacaksınız. İnsanoğlunun bu kadar itaat etme eğilimli olduğunu yer yer sinirlenip , bazen de kendi hayatınızı, yaşadığınız sosyal çevreyi sorgulama ihtiyacı duyabilirsiniz.

Gezi parkı olayları ile bize ait olanı savunmak için güçlüye karşı itaatkar olmadığımızı verilen mücadele ile göstermiş olsak da geçmişten gelen devlete, evde babaya, okulda öğretmene, sokakta polise çoğunlukla itaat  eden bir toplum modelimiz olduğu yadsınamaz.

İlk kez 2012 yılında Filmekiminde gösterilen ve sinema salonlarında gösterilme şerefine erişemeyen (!) Amerikalı bağımsız film yönetmeni Craig Zobel imzali “Compliance” (İtaat Et) adlı yapım itaat etmenin yaşadığımız toplumda sınırları olup olmadığını yaşanmış bir olaydan yola çıkarak beyazperdeye aktarmaya çalışmış.

İtaat Et Gerisine Karışma!

Film Amerika’nın Ohio şehrinde bir Fast-Food satış noktasında geçmekte. Para odaklı, full konsantre  çalısılması konusunda taviz vermeyen ceberrut yönetici Sandra polisten gelen telefon ile alımlı kasiyer Becky’nin hırsızlık olayına karıştığını öğrenir.

Telefonun diğer ucundan gelen tüm emir ve direktifleri harfiyen yerine getirmeyi vatandaşlık görevi olarak sayan Sandra, Becky’nin sorgulamasından başlayıp, üstünün aranmasına ve diğer taat edilmesi  gerekli tüm komutları yerine getirerek, İtaat etmenin sınırları olmadığını gösteriyor.

İtaat Testi

Becky’nin karıştığı iddia edilen hırsızlık olayından haberdar olan her çalışanın bir itaat testine tabii tutulduğuna filmin gelişme bölümünde tanıklık ediyoruz. Fast-Food çalışanlarının kimisi bu olaya bulaşmamak için tavır alsa da egemen olan sorunun çözümüne ulaşmak için tek kuralın itaat etmek olduğu mesajını oyuncular arasındaki diyaloglardan anlayabiliyoruz.

Koşulsuz bir itaat kültürünün küçük bir iş yerinde sorgulamadan kabul edildiğine , insanların güçlü olanlara karşı sarsılmaz bir güven duygusu beslediğini gözlemleyebiliyoruz.

Final ise sorgulamadan itaat etmenin ne gibi sosyolojik ve psikolojik sorunlara neden olduğunu anlamamız için yeterli oluyor.

Compliance/İtaat Et filmi gerçek bir olaydan ele alındığından biraz olay örgüsünün inandırıcılık problemi çektiğini söylenebilir. Ayrıca karakterlerin oyunculuklarının eksik kaldığı dikkatlerden kaçmıyor..

Compliance/İtaat Et adlı filmi bu kadar anlattık ama izlemek isteyenlerin bu filme ulaşmak için korsan yollara başvurmaları gerektiğini söylememiz gerek.( Torrent sitelerinden indirebilir altyazısını bulduktan sonra keyifle pardon sinirlenerek izleyebilirsiniz)

İyi Seyirler

 

Muhittin Kurban

@3murti

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.