KadınManşet

Doğuş Derya mecliste erkek egemen yemin yerine kendi metnini okudu

0

KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP–BG) Milletvekili Doğuş Derya’, Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin yemin töreni sırasında, mevcut milletvekilliği andını “erkek egemen” bulduğunu belirterek milletvekilliği andı yerine kendi hazırladığı “yemini” okudu.

İlk kez milletvekili seçilen CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın Meclis kürsüsüne çıkarak farklı bir yemin etme eyleminden dolayı gerginlik çıktı ve meclis oturumuna 5 dakikalık ara verildi.

http://www.youtube.com/watch?v=mE20ef5t5bA

Derya’nın, insan hakları ve kadın eşitliğinden bahseden ant içme metnini, Meclis Başkanlık Divanı adına oturum başkanlığını yürüten Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Miletvekili Ergün Serdaroğlu bitirmesine izin vermedi. Aranın ardından tekrar ad okuma suretiyle oturum yeniden açıldı.

Derya, ikinci kez kürsüye geldiğinde milletvekilliği andını okudu.

Söz konusu metni okumasının yemini protesto ettiği anlamına gelmediğini ifade eden Derya, ülkede farklı sosyal kesimler yaşadığına belirterek, şunları söyledi: “Bu sosyal kesimlerin de görünür hale gelmesi için; ırkı, dili, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa uğramaması için çaba göstereceğime yemine ettim.”

“Mevcut yeminin erkek egemen bir dille yazıldığını” iddia eden Derya, “1983’ten kalan, bazı konularda dışlayıcı olabilen çoğulcu bir dilden yazılmamış bir yemin. Ayrıca erkek egemen bir dille yazılmış. Ben yemini kendi vicdanı ve etik konumlanışım üzerinden önce vicdanımın sesini paylaşmak istedim sonra normal yemini ettim” diye konuştu.

Doğuş Derya’nın okuduğu alternatif milletvekilliği andı şu şekilde;

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak içi uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.