İklim KriziManşet

Afganistan ve Pakistan’ da sel felaketi

0

Afganistan ve Pakistan’da muson yağmurları ve sel nedeniyle 130’dan fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi selden etkilendi.

Aşırı yağış nedeniyle Afganistan’da 80’den fazla kişi hayatını kaybetti, insanlar evsiz ve gıdasız kaldı.Pazartesi günü yetkililerin yaptığı açıklamada başkent Kabil’e bir saat uzaklıktaki Surubi kenti kırsalında 61 kişinin öldüğü 10’dan fazla köyde 500 evin yıkıldığı, doğu illerinde ise en az 24 kişinin öldüğü, 100’den fazla ev ve dükkanın yıkıldığı, binlerce dönüm tarım arazisinin de zarar gördüğü belirtildi.

Pakistan’da ise en az 58 kişi hayatını kaybetti. Ulusal Afet Yönetimi Kurumu yetkilisi Brigadier Mirza Kamran Zia, yağışların azalması ile insanların evlerine geri döndüğünü ancak bu ay ve önümüzdeki ay daha fazla yağış beklendiğini belirtti.

Ulusal Afet Yönetimi Kurumu başkanı Muhammad Saeed Aleem ise “Şu anki yağışlar küresel iklim değişikliğinin sonucudur. Beklenmedik yağışlar küresel iklim değişikliğinin doğasında vardır.Bize düşen görev felakete karşı hazırlanmak ve plan yapmaktır. Bu sene Pakistan’ın merkezinde şiddetli yağışların meydana gelmesinden ve yıkıcı sellerin olmasından endişeliyiz” dedi.

Haftasonu, muson yağmurları ile birlikte yaşanan ani seller, Karaçi şehrinin bir bölümünü felce uğrattı. Yetkililer, 18 milyon insanın yaşadığı, ülke gelirine %42 oranında katkı sağlayan şehirde evlerin, dükkanların ve kapanan yolların eski haline gelmesi için en az iki gün gerekeceğini belirtti. Kanalizasyon sisteminin yetersiz kalması nedeniyle yüzlerce araç mahsur kaldı.

Son üç yıldır yıkıcı sellerin yaşandığı Pakistan’da 2010 yılında yaşanan felaket 1.800 kişinin ölümüne ve 21 milyon kişinin selden zarar görmesine neden olmuştu.

Haber: Zeliha Yıldırım

(Yeşil Gazete, Al Jazeera)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.