Kültür-SanatManşet

Fotoğrafçı Osep Minasoğlu hayatını kaybetti

0
Osep Minasoğlu (1929-2013)

Osep Minasoğlu (1929-2013)

İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Osep Minasoğlu bu sabah hayatını kaybetti.

84 yaşındaki Osep Minasoğlu  iki ay önce düşme sonucu kalça kırığı nedeniyle hastaneye yatırılmış ve iki ağır ameliyat geçirdikten sonra taburcu olmuştu. Fotoğrafçı bir süre önce yerleştiği Bomonti – Petites Soeurs Bakımevi’nde sabah 5’de hayatını kaybetti.

1960’lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosunu kuran Osep Minasoğlu, Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Yılmaz Güney gibi isimlerin fotoğraflarını çekmişti. Türkiye’de ilk renkli fotoğrafı çeken, ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, 35 mm sinema filmini dia haline getiren, Türkiye’ye otomatik baskı makineleri, dia pozitifler ve renkli negatif filmleri ilk getiren kişi ilk kişi olarak tarihe geçti.

Stüdyo Osep, Aras Yayıncılık, Ekim 2009

Osep Minasoğlu arşivi, 1999 senesinde tanıştığı Tayfun Serttaş‘ın 10 seneyi bulan çalışması sonucunda 2009’da bir sergiyle halka açılmıştı. Sergide yer alan 400’ü aşkın fotoğraf Aras Yayıncılık tarafından Stüdyo Osep adıyla kitap olarak basılmıştı.

Kitapta, Tayfun Serttaş’ın binlercesi arasından seçtiği, Samatyalı bir Ermeni aileden gelen Osep Minasoğlu’nun aile yaşantısı, 1915, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül gibi tarihsel dönüm noktalarından fotoğrafların yanı sıra, bir stüdyo fotoğrafçısı olarak yaptığı çalışmalardan örnekler ve dönemin Beyoğlu ve Yeşilçam hayatının merkezinde ya da kıyısında yer alan, ünlü ünsüz pek çok ismin portreleri de yer alıyor.

Osep Minsoğlu’nun ölüm haberi Twitter’da Tayfun Sertoğlu ve Aras Yayıncılık tarafından duyuruldu.

Osep Minasoğlu kimdir?

Osep Minasoğlu (1929-2013)

Osep Minasoğlu, İstanbul Samatya’da, 26 Şubat 1929’da doğdu. Semtin eski sakinlerinden Hacı Osep ailesinin en küçük çocuğu olan Minasoğlu, anaokulunu İtalyan Rahibe Okulu’nda bitirdi. Saint Benoit Fransız Lisesi’ne devam ederken, ailesinin Varlık Vergisi’ni ödemekte güçlük çekmesi nedeniyle öğrenimi yarıda kaldı.

Fotoğrafla ilgilenmeye başlayan sanatçı Beyoğlu’ndaki Kodak şirketinde çalışmaya başladı. Bu esnada 6-7 Eylül 1955 olayları patlak verdi. Minasoğlu da, gayrimüslimlere yönelik baskılara dayanamayarak Fransa’nın başkenti Paris’e gitti. Orada fotoğrafçılığın inceliklerini öğrendi.

Paris’te Profesyonel Fotoğrafçılar Sendikası’nın okuluna devam etti ve Société Romaphot adlı laboratuvarda çalışmaya başladı. Fotoğrafçılık ve kültürel yaşam bakımından oldukça verimli geçen altı yılın ardından İstanbul’a döndü ve dönemin en büyük fotoğraf stüdyosunu kurdu: Osep Fotoğrafçılık. Ardından Show Stüdyosu geldi.

İlk otomatik baskı makineleri, ilk diyapozitifler onun sayesinde Türkiye’ye geldi. Yeşilçam’ın ünlü isimlerini bu yıllarda fotoğraflamaya başladı. Türkiye’nin yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından olan Minasoğlu, yaşadığı finansal sorunların ardından stüdyosunu kapatmak zorunda kaldı.

Bu haberdeki bilgiler Aras Yayıncılık’ın web sitesinden ve Tamar Melike Ergün’ün iki gün önce Milliyet gazetesinde yayınlanan “Kartpostalı bugünlerde kaça basıyorlar?” başlıklı haberinden derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.