İklim KriziManşet

350.org’dan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na, “Fosil yakıtlara yatırımı durdur!”

0

Dünyanın en büyük kalkınma bankalarından biri olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gelecek enerji stratejisinin taslağını yayınladı. Bu strateji daha az karbon ağırlıklı enerji kaynakları kullanımına odaklansa da açıklanan taslakta geçişi sağlayacak gerçekçi ve ölçülebilir politikalara yer verilmedi.  Banka’nın taslak stratejisine göre fosil yakıt ve hidroelektrik projelerine kredi vermeye devam edecekler.

Fosil yakıtlar ve kalkınma bankaları niye önemli?

İklim değişikliği gözlerimizin önünde oluyor, neredeyse tüm hükümetler ise 2⁰C’nin üzerindeki bir ısınmanın güvenli olmadığını kabul etti. Böyle bir ısınma gezegenin insan popülasyon ve ihtiyaçlarıyla uyuşmayan bir ekolojik düzen içerisinde felaket doğurabilir. İklim değişikliğini 2⁰C’nin altında kalması için bilinen fosil yakıt rezervlerinin en az %80’in toprak altında tutulması gerekiyor. Fosil yakıt şirketleri ise her sene milyarlarca doları yeni yakıt kaynağı bulmak ve çıkarmak için harcıyor, bu para kaynağını ise kalkınma bankalarından tedarik ediyor. AB İklim Komisyoncusu Connie Hedegaard, EBRD, EIB (Avrupa Yatırım Bankası) ve Dünya Bankası’na toplamda 130 milyar Euro’ya varan kredi desteklerini fosil yakıtlarından çekmeleri için çağırıda bulundu.

İklimi değil sistemi değiştir!

EBRD taslak stratejisine dair yorumları Eylül ayına kadar kabul ediyor, bundan sonra strateji tekrar düzenlenerek Yönetim Kurulu’na sunulacak. 350.0rg tarafından EBRD’nin fosil yakıt kullanımına hayır demesini sağlamak üzere imza kampanyası başlatıldı: http://act.350.org/sign/EBRD

Gezegenimizin yok olmasına neden olan endüstrilere değil sürdürülebilir geleceğe yatırım istiyoruz demek için: EBRD 2 Eylül’de İstanbul’da!

2 Eyül’de ise İstanbul’da Enerji Operasyonları Politikalarının gözden geçirilmesi için EBRD bir danışma etkinliğine ev sahipliği yapacak. Bu etkinlikte EBRD’nin taslak Enerji Sektörü Stratejisi’ne ve Bankanın enerji sektörüne yaklaşımını tartışmak ve görüş paylaşmak için forumlar düzenlenecek.

Forumlara katılım sağlayanlar 2018’e kadar Banka’nın operasyonlarına rehberlik edecek stratejiye yön verebilecek, bu strateji üzerinde görüş belirtebilecekler. EBRD konuyla ilgili farkındalık yaratmak, enerji sektöründeki tüm endişeleri ve fırsatları dile getirilmesini sağlamak için tüm menfaat sahiplerini etkinliğe davet ediyor: http://www.ebrd.com/pages/news/events/energy-policy-istanbul.shtml

Haber: Özgecan Kara

(Yeşil Gazete, 350.org, ebrd.com )

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.