Doğa MücadelesiManşet

Yedikule Bostanları için kritik gün

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) süs havuzlu park yapmak için günlerdir kazı yaptığı Yedikule bostanlarında hareketli bir gün yaşanacak.

İBB’nin süs havuzlu park projesi için kazı çalışmaları yaptığı Yedikule Bostanları için yıkım kararının bugün uygulanacağı belirtildi.  Tarihi Bizans’a uzanan bostanlar için günlerdir bekleyişlerini sürdüren Arkeologlar Derneği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağlı kişilerin ise belediye yetkilileri tarafından tehdit edilerek “sizi kara listeye aldık” denildiği iddia edildi. Gece Yedikule Bostanları için bekleyişlerini sürdürecek bir grup, bugün beklenen yıkıma karşı bir açıklama yaparak herkesi tarihine sahip çıkmaya çağırdı.

Sahip çıkmak için direniş

“Yedikule Bostanları’nda Yıkıma Dur Demek İçin Buluşuyoruz!” başlığıyla Kocamustafapaşa Dayanışması Alipaşa Dayanışması ve Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“1500 yıllık bir kent belleğini, Osmanlı dönemine ait su kuyularını, İstanbul’un son kalan kent içi tarım alanlarını barındıran Yedikule Bostanları, bildiğimiz bir rant senaryosu ile tehdit altında. Sözde park projeleriyle geçtiğimiz aydan itibaren yoğunlaşan belediyenin yıkımları 30 Temmuz itibariyle son raddesine ulaşmış bulunmakta. Her yıl bostan kirasını ödeyen bostancılara alelacele barındıkları barakalardan çıkma, ürünlerini 1 gün içerisinde toplama talimatı veren belediye ekipleri, tarih kayıtlarında Sadrazam Bayrampaşa’ya ait olarak geçen ve 17 yüzyıldan kalma bir kuyudan sulanan Kezban ablanın bostanını yarın sabah saatleri itibariyle yıkmayı planlıyor. Ve yarın yapmayı düşündükleri yıkımı engelleyemezsek Suriçi’nde bulunan bostanların neredeyse tamamı yok olacak. Biz de yaşamına, ormanına, parkına, emeğine ve kentine sahip çıkan herkesi Yedikule Bostanları’nda direnişe çağırıyoruz.”

Bostan’da Tarih Dersi

Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi, bostandaki 17. yüzyıldan kalma kuyular için Koruma Kurulu’na tescil başvurusu yaparken bir yandan da bostanda tarih dersi verildi.

Bianet’den Nilay Vardar’ın haberine göre domates ve marulların içinde Osmanlı’da ziraat teknolojileri üzerine çalışan Harvard Üniversitesi’nde tarih doktora öğrencisi Aleksandar Sopov, bostanın tarihini anlattı.

Sopov, ilk olarak 5. yüzyılda Bizans döneminde sur boyunca tarım çalışmalarının görüldüğünü Osmanlı dönemindeki ilk kayıtlara ise 17. yüzyılda rastlandığını söyledi.

(Arkitera, Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.