Doğa MücadelesiManşet

Papa’dan Amazonları koruma çağrısı: Peki 334 ağaç ne olacak?

0
Papa Francis ile buluşan Amazon yerlileri

Papa Francis ile buluşan Amazon yerlileri

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ilk yurtdışı gezisi olan bir haftalık Brezilya ziyaretini tamamladı.

Dünya Gençlik Günü kapsamında Brezilya’ya giden Papa, dün Rio de Janeiro’nun ünlü Copacabana plajında toplanan 3 milyondan fazla Katolik Hristiyan’a hitap etti ve gençlere devrimci olmaları çağrısında bulundu: “Devrimci olun. Sizlere akıntıya karşı yüzmeniz çağrısında bulunuyorum. Evet sizden isyan etmenizi istiyorum. Sizden her şeyi geçici olarak gören ve aslında sorumluluk alamayacağınıza inanan bu kültüre isyan etmenizi talep ediyorum.”

Amazonları koruyun

Papa Francis dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon havzasının korunması çağrısında da bulundu. Papa Francis, “tanrının insana emanet ettiği bütün yaratılışa saygı gösterilmesi ve korunması” çağrısında bulunurken “bu yaratılışın sömürülmemesi, tam tersine bir bahçeye çevrilmesi” gerektiğini söyledi.

Papa Francis, Amazonlarla ilgili konuşmasını Brezilya yerlilerinin kendisine Amazonlar’da yasadışı ağaç kesimine, baraj inşaatlarına ve diğer tehditlere karşı verdikleri mücadeleyi anlattıkları bir buluşmada yaptı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Kutsal Yeryüzü Programı Direktörü Dekila Chungyalpa, Papa’nın tüm yaratılışın ve yerli toplulukların korunmasıyla ilgili konuşmasının Katolik dünyaya ve dünyanın tüm inançlı insanlarına güçlü bir mesaj verdiğini ve onları muazzam büyüklükteki biyolojik çeşitliliğin ve doğal yaşamın sesi olmaları konusunda cesaretlendirdiğini söyledi.

Yeryüzü insanlara emanet

Hıristiyan inancında yeryüzünün Tanrı tarafından insana verilen bir armağan olduğu ve bu emanetin korunması konusunda insanların “kahyalık” görevi yapması gerektiğine inanılıyor ve “kahyalık etiği” de denen bu anlayış Batı yeşil düşüncesini şekillendiren unsurlardan biri olarak biliniyor.

Öte yandan doğanın korunması çağrısını yapan Papa’nın Yeşil Gazete’de yer verdiğimiz bir haberde olduğu gibi Brezilya’ya gelişi öncesinde tören alanı açmak için yüzlerce (tam olarak 334) yaşlı ağacın kilise tarafından kesilmesi bütün bunların “laftan” ibaret olup olmadığını düşündürüyor. Papa bu konuda bir açıklama yapmamıştı.

İklim değişikliği, çevre kirliliği ve ağaç kesimi tarafından tehdit edilen Amazon ormanlarında 33 milyon kişi yaşıyor.

WWF ve Euronews’dan derleyen Ümit Şahin

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.