KadınManşet

İzmirli kadınlardan #direnhamile eylemi

0

TRT’de yayınlanan “Ramazan Sevinci” programında tasavvuf düşünürü olduğu iddia edilen avukat Ömer Tuğrul İnançer’in, “hamile kadınların sokakta gezmesi terbiyesizliktir” açıklaması İzmir’de de #direnhamile eylemi ile protesto edildi.

paylaşmak için tklynz / click for to share

26 Temmuz Cuma akşamı 18:00’de İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile Alsancak’taki Sevinç Pastanesi’nde buluşan 100 kadar #direnhamile eylemcisi Kahramanlar mevkiinde bulunan TRT binasına kadar yürüdü.

Kadınlar eylemin sonunda kendilerine hamile görüntüsü vermek için kullandıkları balonları TRT'nin bahçesine attılar

“elini dilini bedenimden çek”, “gezine gezine doğuracağız”, “ay ay ıkınıyorum Tayyip senden sıkılıyorum”, “trt kadınlardan özür dile”, hamileyim ve sokaktayım, sana mı soracağım” sloganları ile yapılan yürüyüşün basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının ardından ise kadınlar kendilerine hamile görüntüsü vermek üzere karınlarına koydukları balonları çıkartarak TRT binasının bahçesine attılar. Bununla da yetinmeyen kadınları hazırladıkları dövizler ile yanlarında getirdikleri ped’leri TRT’nin kapısına yapıştırdılar.

İzmir’deki #direnhamile eylemi kadınların “Burçak Tarlası” şarkısı eşliğinde TRT’nin önünde halay çekmelerinin ardından son buldu.

#direnhamile eylemine katılan Yeşiller ve Sol Gelecek İzmir eşsözcüsü Güneş Akçay, Yeşil Gazete için eylemi değerlendirdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir eş sözcüsü Güneş Akçay

İzmir’deki bütün kadın örgütlerinin ortak platformu durumundaki İzmir Kadın Paltformu’nun çağrısı ile eylemin gerçekleştiğini belirten Akçay, kadınlar olarak yaratılan suni gündemlerden rahatsız olduklarını ancak hükümetin ve hükümet yandaşı insanların sürekli kadınları baskı altına almak üzerine politika ve söylem üretmeleri nedeniyle de kadınlar olarak buna yanıt vermeleri gerektiğini, bu yüzden de dün akşam sokağa çıktıklarını söyledi.

Ömer Tuğrul İnançer’in, “Hamile kadının sokakta gezmesi terbiyesizliktir” açıklamasının kabul edilemez bir anlayışın ürünü olduğunu vurgulayan Yeşiller/Sol İzmir eşsözcüsü Akçay, bir arkadaşının sosyal medyadaki sayfasında, ““Oğlum sen bilmiyorsun. Biz regl iken de sokağa çıkıyoruz” yazdığını aktardı.

İzmir Kadın Platformu’nun yaratılan bu suni gündemler yerine Şarkan Cezaevi’ndeki Gezi Tutsağı kadınlar için bir kampanya hazırlığında olduğunu da ileten Güneş Akçay, “Arkadaşımı Merak Ediyorum” kampanyası ile cezaevindeki Gezi Tutsağı kadınların halen maruz kaldıkları çıplak şekilde arama, hijyen olmayan ortamda tutulma gibi sorunlarının gündeme getirilmek istendiğinin altını çizdi.

Akçay, ayrıca Rojava’da kürt kadınların El Nusra militanlarınca tecavüze uğraması gerçeği ortada iken, El Nusra’nın yaptığı, “Kürt kadınlarına tecavüz etmek helaldir” açıklaması biliniyor iken, kadınlar her gün erkek şiddeti nedeniyle hayatlarını kaybediyor iken, hapishanedeki tutsakkadınların durumunu iyileştirme çabaları devam ediyor iken bu tip suni gündemler ile mücadele etmek durumunda kaldıklarını ancak bundan sonra da kadınlar üzerinden yaratılacak söylemler için de sokağa çıkacaklarını söyledi.

Fotoğraflar: Meryem Gülbudak

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.