Doğa MücadelesiManşet

Alakır’a ve Ağva Deresi’ne HES projesi onaylandı

0

Antalya’da Alakır Vadisi’nin Hidroelektrik Santraller (HES) ile olan mücadelesi sürüyor. Alakır Nehri Kardeşliği Platformu, vadiyi yok eden 8 HES projesinden 6’sına sahip olan şirkete yönelik boykot çağrısı da yapıyor.

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Alakır Vadisi’nin Hidroelektrik Santraller (HES) ile olan mücadelesi sürüyor. Alakır’a yapılması planlanan Dereköy HES hakkında yürütülen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu 21 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü tarafından onaylandı. Kemer ilçesinde, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunan Ağva deresi üzerine yapılacak Kesme Regülatörü ve HES projesi de müdürlük tarafından onaylanan projeler arasında.

Bu iki projenin onaylanması sonrası Alakır Nehri Kardeşliği Platformu, Alakır Vadisi’ni yok eden 8 adet HES projesinden altısına sahip olan şirketi boykot çağrısı yaptı. Platform, HES mağduru diğer vadilere de sesleniyor:

“HES mağduru tüm vadilere tüm vadilere çağrımızdır: Vadinizde HES yapan şirketleri araştırın! Ortaklıklarını ve bağlantılarını öğrenip deşifre edin! Şirketlerin içinde yapılan usulsüzlükleri öğrenmeye çalışın! Ödedikleri vergiler, iş güvenliği, çalışma koşulları, para kaynakları, girdikleri ihaleler, aldıkları krediler gibi konuları mercek altına alın! Gözleriniz devamlı üstlerinde olsun! Araştırın! Takip edin! Deşifre edin! Boykot edin!”

Alakır’da ne olmuştu?

Bakanlığın 14 ve 21 Haziran tarihlerinde duyurduğu HES projelerinin inşa edileceği bölgeler Antalya’nın biyolojik zenginliği açısından önem taşıyor. Mahkeme kararıyla 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Alakır Vadisi’nde ikisi üretim aşamasında olan sekiz ayrı HES projesi bulunuyor.

25 Haziran 2010 tarihinde Antalya Valiliği’nce Dereköy HES projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’  kararını  yargıya taşıyan Alakır Nehri Kardeşliği Platformu üyeleri ile diğer sivil toplum örgütlerinin açtığı davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, doğal sit alanı özelliği taşıyan vadide ayrıca 8 HES projesinin daha bulunduğuna vurgu yaparak 14 Ekim 2011 tarihli kararında, “anılan alanda yapılacak bu nitelikteki bir projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı düşünülemeyecektir” hükmünde bulunarak işlemin yürütmesini durdurmuştu.

Kesme Boğazı, orkidelerin son kalelerinden biri

Kemer ilçesinde, Beydağları Sahil Milli sınırlarında bulunan Ağva deresi üzerinde yapılmak istenen HES’in inşa edileceği alan ise tam anlamıyla bir biyolojik çeşitlilik merkezi. 32’si endemik 111 önemli bitki türüne ev sahipliği yapan bölgede, dünyada yalnızca bu bölgede yetişen ve kritik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan WWF Türkiye tarafından desteklenen ‘Antalya’nın Beşi Bir Yerde’ projesi kapsamında korunmaya çalışılan türlerden ikisi olan Kemer Orkidesi ve Olimpos Safranı gibi bitkiler de bulunuyor. Hızlı habitat kaybı yaşandığı belirtilen türler arasında ayrıca, Anadolu Orkidesi (Orchis anatolica), Arı Orkide (Ophrys holoserica subsp. heterochila, endemik), İtalik Orkide (Orchis italica), Dev Orkide (Barlia robertiana), Peşmen Kardeleni (Galanthus peschmenii), Olimpos Şalbası (Dorystoechas hastata), Topuz Dikeni (Echinops onopordum) ve yöreye has bir kekik türü olan (Origanum solymicum) gibi bitkiler bulunuyor.

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.