Doğa MücadelesiManşet

Üçüncü Köprü deniz ekosistemini de tehdit ediyor

0

Üçüncü köprü yapımı ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, köprünün projede belirtilen güzergâhın dışında yanlış bir noktada yapımına başlandığı ve köprünün o bölgedeki imar kararlarının bakan imzasıyla durdurulduğu ortaya çıkmıştı.

Hali hazırda kesilen ve kesilecek olan ağaç sayısı ile alanında rekora koşan köprünün orman ekosistemini nasıl yok edeceği ve bölgedeki zengin biyoçeşitliliğe vereceği zararın boyutları Ümit Şahin’in kaleme aldığı Üçüncü Köprüyü neden durdurmalıyız yazı dizisinden takip edilebilir.

Yapılan itirazlardan bir diğeri de Yunuslara Özgürlük hareketinin twitter hesabı aracılığı ile duyurduğu gibi sadece orman ekosisteminin değil deniz ekosisteminin de projeden olumsuz etkileneceği.

 

Yunuslara Özgürlük hareketinin duyurusunda İstanbul Boğazında yapılaşmanın ve tekne-insan trafiğinin en az olduğu kuzeydeki bu bölgenin göç halindeki yunusların beslenme alanı ve en yükse gözlem frekansının olduğu bölge olduğu vurgulanıyor.

#direnyunus etiketiyle yayınlanan metnin tamamı ise şöyle:

Bir kez daha tartışmalara neden olan 3.köprü yalnızca ormanlara, kara canlılarına ve kuşlara zarar vermiyor. Aynı zamanda denizlerin, yunusların ve bir bütün olarak deniz ekosisteminin olumsuz etkilenmesine neden oluyor.

22 Haziran’da Garipçe’nin güneyinde kalan Büyük Liman’da çektiğimiz bu fotoğraflarda görülen yunusların bölgeden geçişleri “münferit olaylar” değildir.

Araştırmalar gösteriyor ki, İstanbul Boğazı’nda yapılaşmanın ve tekne-insan trafiğinin en az olduğu kuzeydeki bu bölge, Boğaz’da yaşayan ve göç halindeki yunusların beslenme alanı, aynı zamanda en yüksek gözlem frekansının olduğu bölgedir.

 

Akademisyenlere ve STK’lara danışılmadan hazırlanan bu çılgın proje kapsamında gerek deniz içine yapılan dolgu, gerekse uçurumdan denize boşaltılan hafriyat kıyı yapısını büyük bir tahribata uğrattığı gibi deniz canlıları için de çok ciddi risk oluşturuyor.

3.köprünün neden olduğu doğa katliamında deniz yaşamını unutma!

Yunuslara Özgürlük Hareketi web sayfalarından www.yunuslaraozgurluk.com ve twitter @ozguryunuslar üzerinden takip edilebilir.

Gizem Hasırcıoğlu – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.