Ekolojik YaşamManşet

[Özel Haber] İzmirli bisikletçilerden “Bisiklet Yolu” eylemi, “Yolsuzuz”

0

İzmir’de “Bisiklet Eylemliliği” adlı Facebook sayfası aracılığıyla organize olan bisikletçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bisiklet yolu olarak belirlenen yolların kullanılamaz durumda olduğunu dile getirdiler. 5 Temmuz Cuma akşamı Konak Pier önünde toplanan 150’ye yakın bisikletçi, Pasaport bölgesinde bulunan kafelerin yaya yolunu masalarla işgal ettiğini, bırakın bisikleti,  yayalara bile yol kalmadığını dile getirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden öncelikle bu esnaf işgalinin ortadan kaldırılmasını ve İzmir’de ‘bisiklet yolu’ olarak yapılmış tüm düzenlemelerin gözden geçirilmesini istediler.

paylaşmak için tklynz / click for to share

‘Bisiklet yolu’ olarak işaretlenmiş ve İzmir’in tanıtımında her vesileyle övgüyle söz edilen yolların, hiçbir standarda uymadığını, aslında İzmir’de 1 km bile bisiklet yolu olmadığını vurgulayan eylemciler, bisikletin çağdaş bir ulaşım aracı olarak öneminin hızla arttığını ve bisiklet yollarının taşıt yolları üzerinde düzenlenmesini talep eden bir imza kampanyasının bir haftada 1100 kişi tarafından imzalandığını ve yakında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacağı belirtiler.

BAŞKAN KOCAOĞLU, EYLEMCİLERİ DİNLEDİ

Eylemden haberdar olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da toplanma yerine giderek bisiklet kullanıcılarının isteklerini dinledikten sonra, “Sizin sıkıntılarınızı anlıyorum. Üçkuyular’dan Mavişehir’e kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik bisiklet yolunu kademe kademe hizmete sokuyoruz. En kısa sürede tamamlayıp, sizlerin hizmetine sunacağız.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

Ayrıca Kent merkezinde, bisiklet yolları esnaflar tarafından işgal ediliyor. Biz zabıta ekiplerimizle elimizden geldiğince yolları açıyoruz. Ama burada sorunu kendimizde aramamız gerekiyor. Vatandaş oturduğu kafelerde bisiklet yoluna oturmamalı. Esnafı, vatandaş uyarmalı” dedi.

“Bisikletle işe gidip gelmek istiyoruz, sadece sahil yolunda değil, diğer semtlere ulaşım için de bisiklet yollarına ihtiyacımız var.” diyen bisikletçilere ise pek umut vermeyen Kocaoğlu, ancak 33 metrelik yeni yapılacak yollarda ayrı bisiklet yolu olabileceğini, eski yollarda bisiklet yolu düşünülemeyeceğini belirtti.  Mevcut yolların bisiklet için, “ortak yol” olarak işaretlenebileceği düşüncesine de karşı çıkan Kocaoğlu, “Avrupa’da gördüğünüz her şeyi burada istemeyin, ortak yol yaptığımda, bisikletçinin güvenliğinin sağlanamayacağını, taksi şoförlerin, belediye otobüs şoförlerinin bilinçsiz olduğunu” söyledi.

Daha sonra toplanma yerinden harekete geçen bisiklet kullanıcıları,  ‘Bisikletlere Özgürlük’, ‘Yolumuzu Geri İstiyoruz‘, ‘Arabadan İn, Bisiklete Bin’, ‘Yolumuz Yol Değil’  ‘Trafikte Çözüm Bisiklettir’, ‘Çağdaş Yönetim, Bisikletli Ulaşım’ sloganları eşliğinde Pasaport İskelesi’ne yürüdü. Burada eylemciler adına yapılan basın açıklamasını Mustafa Karakuş okudu. Açıklamada “Bir seneden beri Pasaport- Konak arasındaki bisiklet gezi yolunu kullanamamaktayız. Alsancak İskele ile Üçkuyular İskele arasında kalan yolun bu noktası problem yaşanan yerlerden sadece bir tanesi. Bunun sebebi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yanlış uygulamalardır.

Kafetaryalara tahsis edilen alanlar nedeniyle Yayalar kaldırımda yürüyemez hale gelmişler. Bu sebeple Yayalar yürüyebilmek için tek açık olan yer olan bisiklet gezi yolunu kullanmak zorunda kalmışlardır. Bisikletli, engelliler, Bebek arabalı anneler ve diğer vatandaşlarda bu yolu kullanamamaya başlamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilk etapta Pasaport-Konak arasındaki bisiklet gezi yolu probleminin çözmesini talep ediyoruz” diye konuştu.


Karakuş, ayrıca İkinci etapta ise şehrin ana arterlerini birbirine bağlayan ulaşım amaçlı bisiklet yolları devreye sokulmalıdır diyerek İzmir’i bisikletli ulaşımın başkenti yapabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesini göreve çağırdıklarını belirtti.

Eylemlerini Alsancak’a kadar sürdüren bisikletçilere, çevredeki vatandaşlardan büyük destek geldi. Daha sonra, Alsancak sahilinde forum yapan bisikletçiler, eylemlerini sürdürme kararı alarak dağıldılar.

“Bisiklet Eylemliliği” grubunun facebook sayfası facebook.com/bisikleteylemliligi

Fotoğraflar: Olcay Ormankıran, Sinan Canbay

Haber: Yılmaz Murat Bilican

(Yeşil Gazete / Türkiye)

You may also like

Comments

Comments are closed.