ManşetTürkiye

İstanbul’da yaşayan sekiz sanatçı Reyhanlı’dan haber getirdi

0

İstanbul’da yaşayan sekiz sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan, Aylin Aslım, Birol Namoğlu, Doğan Duru, Ferman Akgül, Harun Tekin, Koray Candemir ve Murat Dalkılıç bombalı saldırı sonucu 52 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı’ya giderek Reyhanlı’dan durumun nasıl göründüğüne ilişkin ortak açıklama yaptı.

reyhanlidanhabervar.tumblr.com/ üzerinden yapılan açıklama şu şekilde;

“İstanbul’da yaşayan bir grup müzisyen ve oyuncu olarak önceki gün Reyhanlı’ya gittik. Amacımız hem unutmadığımızı göstermek hem dertleşmek hem baş sağlığı dilemek hem de olup biteni yerinde görmekti. Binlerce duygu ve anıyla döndük, bazılarını hayat boyu unutmayıp anlatacağız, ama öncelikle Reyhanlı’da geçirdiğimiz güne dair ilk izlenimlerimizi paylaşmak istiyoruz.

1. Reyhanlı’da yaşananlar, Reyhanlı’dan bakınca, İstanbul veya Ankara’dan göründüğü gibi görünmüyor.

2. Reyhanlı halkı, yaşanan patlamanın uzun zamandır beklendiği ve göz göre göre geldiği konusunda görüş birliğine sahip.

3. İlçe sakinleri, devletin sınır güvenliği ve asayiş konularında büyük oranda yetersiz kaldığını düşünüyor.

4. Uzunca bir süredir ilçede yaşanan güvenlik zaafiyetiyle Sayın Başbakan’ın bölgeyi ziyaretinde alınan aşırı güvenlik önlemleri arasındaki tezat, Reyhanlı’yı yaralamış. Devletin yurttaşlarına yeterince değer vermediği algısı oluşmuş.

5. Olası yeni patlamalara dair kaygılar ve özellikle çocukların maruz kaldığı travmalar var.

6. Reyhanlı’da yaşayanlar arasında bu katliamın mezhep kavgasına yönelik bir provokasyon olduğu görüşü yaygın.

7. İlçe genelinde Suriyelilere karşı öfke ve aldatılmışlık duygusunun varlığından söz etmek mümkün. Reyhanlı sakinlerinin çoğu mültecilerin içinde bulunduğu zorlukları kabul ederken, Suriyeli misafirlerin artık tamamen ilçe dışındaki kamplarda ağırlanmasının doğru olacağını düşünüyor.

8. Yakınlarını kaybeden acılı aileler başta olmak üzere, ilçede olayın nedeni ve failleri konusunda paylaşılan algı ve kanaatlerle, medyanın ve devletin öne çıkardığı algı ve kanaatler arasında kayda değer farklılıklar var.

9. Konuyla ilgili bütün birey ve kurumların büyük bir özenle bölgede silahların susması için çalışması gerekli. Reyhanlı’nın yaşadığı korkunç katliama rağmen korumayı başardığı sağduyu ve sükunet ülkenin ve bölgenin tümüne ilham vermeli, örnek olmalı.

Saygılarımızla,

Ahmet Mümtaz Taylan, Aylin Aslım, Birol Namoğlu, Doğan Duru, Ferman Akgül, Harun Tekin, Koray Candemir, Murat Dalkılıç.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.