Doğa MücadelesiManşet

Gezegeni savunanlar Monsanto’ya karşı yürüdü

0

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) karşı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 52 ülkede Cumartesi günü protesto gösterileri yapıldı. ABD’nin biyoteknik tekeli olan Monsanto’nun hedef alındığı “Monsanto’ya Karşı Yürüş”e (March Against Monsanto) yüzbinlerce kişi katıldı.

Gösterilerin Monsanto’ya yönelmesinin nedeni Dünyada genetiği değiştirilmiş tohumlarının % 90’ının bir tekel tarafından gerçekleştirilmesi. 1901 yılında kurulan tekel kuruluşundan bu yana doğa ve insanlara zarar veren teknoloji ve ürünler üretmekle tanınıyor.

Monsanto’nun icraatları

1) Monsanto’nun ürettiği “Turuncu Ajan” (Agent Orange) olarak adlandırılan kimyasal silah ABD ordusu tarafından Vietnam savaşı sırasında Vietnamlılara karşı kullanıldı. Vietnam güçlerinin ve halkın ormanlarda gizlenmesini engellemek amacıyla Monsanto’nun ağaçların yapraklarını dökmesi için ürettiği “Agent Orange”ın kullanılması sonucu 400 bin kişi yaşamını yitirdi ve 500 bin civarında çocuk sakat doğdu. İlacın kullanıldığı bölgelerde halen ağaç yetişmiyor ve ekim yapılamıyor.

2) Monsanto ineklerin daha fazla süt vermelerini Pasilac (BST) olarak adlandırılan bir hormon geliştirdi. Yaılan araştırmalar bu hormonu alan ineklerden elde edilen sütü içinlerin meme, ilik ve prostat kanserlerine yakalandıklarını ortaya koydu.

3) 1972 yılında zararlı olduğu belirlendiği için yasaklanan DDT’nin üreticisiydi.

4) Monsanto küçük çiftçi ve üreticilerin en büyük düşmanı olarak da biliniyor. Sattıkları tohumların patentini elinde bulunduran tekel, çiftçilerin bir sonraki ekim döneminde sattığı tohumlardan elde edilen tohumların yeniden kullanılmasını engelliyor. Buna uyguyan çiftçiler aleyhinde davalar açtırıyor. Monsanto’nın Hindistan’da faaliyet gösterdiği 16 yıl içinde tekelin tohumlarını kullanan çiftçi ve köylülerin iflas ettiği ve bundan dolayı 250 bin çiftçinin intihar ettiği belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.