ManşetTarım-Gıda

[Özel Haber] Buğday: “Monsanto’ya izin vermeyeceğiz”

0

Buğday Derneği, Monsanto’nun Türkiye’de yapmak istediği marka tesciline karşı kampanya başlattı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ABD menşeili çokuluslu GDO (genetiği değiştirilmiş organizma), tarımsal zehir ve tohum tekeli Monsanto’nun Türkiye’de “BIODIRECT” adıyla yapmak istediği marka tesciline karşı çok yönlü bir kampanya başlattı.

 

Buğday, Monsanto'nun halkı yanıltmasına izin vermeyeceklerini, doğal ve geleneksel tarımın korunması ve yayılması için çalışmalarına devam edeceklerini söylüyor. Foto: Şebnem Eras

 

Derneğin başlattığı kampanya hem konu hakkında Change.org’da başlattığı imza kampanyasıyla kamuoyu yaratmayı, hem de Monsanto’nun başvuru yaptığı Türk Patent Enstitüsü’ne “Başvuru yasalara aykırı” mesajını vermeyi hedefliyor.

Kampanyanın yürütücülerinden Buğday Derneği Tohum Takas Ağı Koordinatörü ve Yeşil Gazete editörü Durukan Dudu, “Monsanto’nun dünyanın her yerinde uyguladığı, artık klasikleşmiş “halkı yanıltma” girişimlerinden biriyle daha karşı karşıyayız” diyor ve devam ediyor: “Monsanto, tescil için başvurduğu BIODIRECT markasıyla Türkiye’de kimyasal tarım zehirleri, katkı maddeleri, fungisitler, böcek ve  ot zehirleri üretmeyi planladığını başvurusunda açık olarak yazmış. Halbuki 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu’nun 3. maddesinin v bendi ve  Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 29. maddesinin b alt maddesinin 4. ve 5. fıkraları açık biçimde bio önekinin de organik tanımıyla eşdeğer olduğu, ve bu kavramın sadece organik üretim yapan markalarca kullanılabileceği yazıyor. Kısacası, konvansiyonel tarım zehiri ve kimyasalları üretip markanızın adına BIODIRECT diyemezsiniz.”

Dudu, Türk Patent Enstitüsü’nün temel aldığı 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin özellikle 7. maddesinin f bendinde de, ” Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak markalar” ın tescillenemeyeceğinin açık olarak yazdığını belirtiyor.

Monsanto’nun Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı BIODIRECT marka tesciliyle ilgili görüş bildirim sürecinin 12 Mayıs’ta sona ereceğini bildiren Dudu, “Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak biz ‘3. kişi görüşü’ kapsamında itirazımızı yaptık. Özellikle makasında ‘bio’ kavramını kullanan organik üretici firmalardan da Monsanto’nun bu başvurusuna “yayına itiraz” yoluyla itiraz etmelerini rica ediyoruz. Organik tarım kavramının Monsanto gibi firmalar tarafından kirletilmesi, bu konuda etik ve doğayla dost uygulamalarda bulunan şirketlere büyük zararı olur” diyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, konuyla ilgili Change.org’da başlattığı imza kampanyasına da, tüm GDO karşıtları, tohum dostları ve yaşam savunucularını, özellikle de doğa için çalışan sivil toplum örgütlerini destek vermeye çağırıyor.

Kampanyaya bu bağlantı tıklanarak ulaşılabilir.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.