ManşetTürkiye

Kara Cuma: 3. havaalanı ihaleye çıkıyor, nükleer santral için imza atılıyor

0

Türkiye, Mersin’in ardından Sinop’taki ikinci santral için “Japonya – Fransa” ortaklığıyla imza atıyor. Günün ikinci yaşam düşmanı işi ise İstanbul’a yapılacak 3’üncü havalimanının ihalesi olacak.

Toplam maliyeti 30 milyar doları aşan iki proje için süreç başlıyor. İstanbul’a yaklaşık 10 milyar dolarlık harcama gerektiren 3. havalimanı için ihaleye çıkılırken, Sinop’a yapılacak 21 milyar dolar maliyetli nükleer santral için Japon-Fransız ortaklığıyla imzalar atılacak.

Ankara’da temaslarda bulunacak Japon Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sinop’a yapılacak santral için anlaşmayı bugün resmileştirecek. Sinop’ta yapılacak santral Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığı tarafından inşa edilecek.

Mithat Yurdakul‘un Milliyet’teki haberine göre, 22 milyar dolarlık yatırıma mal olacak santral için Erdoğan, “Japonya ile hükümetler arası anlaşmayı imzalama aşamasına geldik. Sinop’ta nükleer santrali Japonya ile yapacağız. Japonya depreme karşı tecrübe ve ‘know how’ sahibi. Çevreye olan duyarlılık konusunda da ileride. Fransız Areva’nın da teknolojik gücü yüksek” derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da benzer yönde açıklama geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, “3. santral için yer belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Japonya ile çalışmaya açığız. 2030 yılında toplam elektrik üretimimizin en az yüzde 15’ini nükleer enerjiden elde etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“Akkuyu anlaşmasına göre kamunun burada kısmen bulunduğunu görüyoruz. Bu yapımda ortak olarak bulunacaktır” diyen Bakan Yıldız, nükleer santralde Japonya’ya uzun süre yarışan Çin ile Türkiye’nin yapacağı işbirliklerinin burada bitmediğini söyledi. Sinop’a kurulması planlanan ikinci Nükleer santral için pazarlıklar, Güney Kore, Japonya, Kanada, Çin ve Fransa ile sürdürülüyordu. Daha sonra Çin ile Japonya arasında süren rekabet, Japonların lehine sonuçlandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.