İklim KriziManşet

İklim değişikliği şarabın da sonunu getirebilir

0

İklim değişikliğinin kahve üzerinde yapacağı olumsuz etkilerin yayınlanmasından sonra Conservation Internacional’ın yaptığı araştırmaya göre şarap da tehlike altında.

Yapılan araştırmaya göre iklim değişikliği sebebiyle geleneksel şarap ülkelerinde şaraplık üzümler yetiştirmek zorlaşacak ve üretim başka bölgelere kayacak.

Bordeaux’a elvada Yellowstone Chateau’suna merhaba. Araştırmacılar iklim değişikliği sebebiyle dünyanın önde gelen şarap bölgelerinde üretimde üçte ikilik bir düşüş olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre 2050 yılı itibariyle Bordeaux, Rhone, Toskana, Kaliforniya Napa Vadisi ve Şili gibi şarap ülkelerinde ısınan iklim sebebiyle üzüm yetiştirmek zorlaşacak ve şarap üretiminde keskin bir düşüş yaşanacak.

Fakat bu aynı zamanda hali hazırda üzüm yetiştiriciliği için uygun olmayan bölgelerin üzüm yetiştiriciliği için uygun hale gelmesi olarak yorumlanabilir. İngiltere’yi de içine alarak Kuzey Avrupa, ABD’nin kuzeybatısı ve Orta Çin’in tepelerinden daha fazla üzüm çeşidi sağlamak anlamına gelebilir.

Araştırmada görev alan Conservation International üyesi kıdemli bilim insanı Lee Hannah’a göre iklim değişikliği şarap üretiminin coğrafi dağılımını derinden sarsacak.

Araştırmacılar iyi üzümlerin yetiştiği kışın soğuk,yazın sıcak ve kurak iklimi yaşayan bölgelerde büyük değişiklikler olacağını öngörüyor. Hannah’a göre hali hazırda Avrupa’da yetişen üzümleri yetiştirmek gittikçe zorlaşacak. Bu; üzümlerin bir daha o bölgelerde yetişmeyecekleri anlamına gelmiyor fakat üzümleri yetiştirmek için daha fazla sulama ve özel girdiye ihtiyaç duyulacak ve bu fiyatlara yansıyacak.

Şaraplık üzümler ısı, yağmur ve güneş ışığındaki hassas değişimlere karşı en duyarlı ekinlerden birisi olarak biliniyor. Şarapçılık sektörü ise iklim değişikliğinin etkilerini tahmin konusuna gelince oldukça ileri görüşlü davrandı.

Şarap uzmanları birkaç yıldır daha sıcak ve kurak bir iklimin önemli şarap bölgelerinde yetiştirme koşullarını değiştireceğinin farkındaydı ve bağlarda üzümleri güneşten korumak için mistleme (sislendirme ve nemlendirme) yaptırıyor ya da daha hassas asmaları daha uygun topraklara taşıtıyorlardı.

Fakat Proceedings of theNational Academy of Scienes’ta yayınlanan son bulgular araştırmacıları şaşırtmaya devam ediyor. Hannah, birtakım değişimler görmeyi beklediklerini fakat bu kadarını tahmin etmediklerini belirtti.

Araştırmacılar şarap yetiştirilen 9 ana bölgedeki değişimleri analiz etmek için 17 farklı iklim modeli kullandı. 2050 yılı için iki iklim öngörüsünü kullandılar, birincisi en kötü senaryo olan 4.7 derecelik ısınma diğeri ise 2.5 derecelik ısınma.

Her iki öngörü de şarap dünyası için şaşırtıcı sonuçlar doğurdu. Üretimde en sert düşüşü Avrupa’da bekleyen araştırmacılar, çalışma sonunda Bordeaux, Rhone ve Toskana’da üretimde %85’lik bir düşüş gözledi.

Avustralya ve Kaliforniya’daki şarapçılık bölgeleri için de haberler parlak değil. Bölgelerde sırasıyla %74 ve %70’lik düşüş bekleniyor.

Güney Afrika’nın Cape bölgesindeki şarap yetiştiricileri de %55’lik bir düşüşle durumdan olumsuz etkilenecek. Araştırma Şili’de ise %40’lık bir düşüş öngörüyor.

Araştırma bulguları, iklim değişikliğinin daha yüksek ve soğuk toprak isteyen şarap üreticiliğinin yeni bölgelere taşınacağını gösteriyor.

Sektör Tasmanya’yı yeni bölge olarak görmeye başladı bile. Bulgular üzüm yetiştiricilerini Yellowstone Park* etrafındaki bakir bölgelere ve hatta orta kuşak Çin’in yüksek tepelerine kadar götürebilir. Her iki bölge de şarap üretimi için öncelikli alanlar olabilir.

Fakat şarapçılık için bu yeni bölge arayışları, beraberinde potansiyel bir dizi sorun getirebilir.

Şarap üreticiliği için uygun olabileceği söylenen yeni bazı bakir bölgeler yaban hayatın sürdüğü yerler. Örneğin Amerika’daki Yellowstone Parkı- hali hazırda çiftlikler ve kurtlar arasında çatışmaların olduğu- Çin’de şarap üreticiliğine uygun olabilecek bölgeler ise nesli tehlike altında olan pandaların yaşadığı bölge.

Çevre Savunma Fonu(EDF) bilim insanı ve yazar Rebecca Shaw’ın sözleri durumu özetliyor: “Şarap yaban hayatın olduğu yerlere doğru ilerleyecek ve bu durum potansiyel olarak yaban hayatı tehdit edecek.”

(ÇN: * Yellowstone Milli Parkı: ABD’nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alan, dünyanın ilk ve en eski milli parkı olma özelliğini taşıyan park)

Haber: Suzanne Goldberg – Guardian Çevre Muhabiri

Çeviri: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete, Guardian)


 

 

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.