ManşetTarım-Gıda

[Özel Haber] Seferihisar %100 Ekolojik Pazarı yerel ekonomiyle, küçük ölçekle geliyor!

0

Seferihisar’da açılacak &100 ekolojik pazarlarda yer almak isteyen üreticiler için başvuruların son haftasına girildi.

Türkiye’nin ilk Sakin Şehir’i (CittaSlow) olan Seferihisar’da açılacak olan %100 Ekolojik Pazar’da tezgah açmak isteyen üreticiler için son başvuru tarihi 10 Mayıs olarak belirlendi.

Buğday Derneği’nin yürüttüğü ve Türkiye’de hızla yayılan %100 Ekolojik Pazarların bir yenisi de, Sakin Şehir Seferihisar’da açılıyor. 15 Haziran’da açılacak olan pazarın hazırlık toplantılarında Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde üreticiler ile bir araya gelindi ve %100 Ekolojik Pazar Standartları ve ilgili kriterler ve uygulamalar hakkında bilgi verildi, görüş ve öneriler alındı.

Bu hazırlık toplantılarının sonucuna göre, Seferihisar %100 Ekolojik Pazar’da yer almak isteyen üreticiler arasında öncelikler

  1. Seferihisarlı çiftçiler,
  2. İzmir ve komşu illerden gelen çiftçiler,
  3. İzmir ve komşu illerden gelen ve kendi ürününü dönüştüren üreticiler
  4. İzmir ve komşu illerden gelen ve kendi tesisinde paketleyen üreticiler,
  5. İzmir ve komşu illerden gelen ve fason paketleme yapanlar,
  6. Pazara çeşitlilik sağlayacak sınırlı sayıda aracı esnaf

olarak belirlendi.

Bu sıralamanın %100 Ekolojik Pazarlar’ın sadece “organik” tarıma değil, yerel ekonomilere ve küçük ölçekli üreticilere verdiği önceliğin bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

 

%100 Ekolojik Pazarların bir yenisi de Seferihisar'da açılıyor.

 

Bu öncelik kriterlerini yanısıra, pazara 12 ay boyunca çeşitlilik getirmek, organik üretim yapan kooperatif veya üretici birlikleri olmak, ana geçim kaynağı tarım olan çiftçi olmak, sektörde eskilik, pazarlama tercihi olarak ekolojik pazarlara öncelik vermek gibi kriterler de belirlenmiş durumda.

Seferihisar’da 15 Haziran’da başlayacak %100 Ekolojik Pazar’ın bir diğer özelliği de, pazarda ithal ürünlere yer verilmeyecek olması ve “yerelliğin en temel kriterlerden biri” olarak  kabul edilmesi.

Pazardaki fiyatlandırma politikası da dikkat çekiyor. Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü ve Eşmüdürü Batur Şehirlioğlu’na göre “Ekolojik pazarlarda bir fiyat stratejisi olmadan başarıya ulaşması mümkün değil.” Şehirlioğlu’na göre “Özellikle orta gelirli tüketicilerin ulaşabileceği fiyatların belirlenmesi, ülkede ekolojik tarımın yaygınlaşması için çok önemli.”

“Üretimde ve tüketimde yerellik ve yeterlilik çok önemli” diyen Şehirlioğlu, Seferihisar halkının alışveriş yapamadığı bir ekolojik pazarı kesinlikle hedeflemediklerinin altını çiziyor.

Serbest fiyat politikasına uygun olarak üreticilerin fiyatlandırma sistemlerine müdahale etmediklerini belirten Şehirlioğlu, üreticilere bu konuda öneriler getirdiklerini, Seferihisar %100 Ekolojik Pazar için de etraftaki konvansiyonel semt pazarlarındaki fiyatları temel alan, bunların 50 kuruş – 1 lira kadar üstünde seyreden fiyat politikalandırmalarını üreticilere tavsiye ettiklerini belirtiyor.

Seferihisar %100 Ekolojik Pazar’ında yer almak isteyen üreticiler, 10 Mayıs tarihine kadar email üzerinden [email protected] ve [email protected] adreslerine başvuruda bulunabilirler. Elden yapılacak başvurular için de Seferihisar Belediyesi’ne başvurulabilir.

 

(Yeşil Gazete)

 


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.