EnerjiManşet

Çernobil Tanıkları ile birlikte Galata Kulesi’nde Çernobil kurbanları anıldı

0

Çernobil Haftası kapsamında Türkiye’de bulunan Çernobil tanıkları, Galata Kulesi’nde 19.30’da, Küresel Eylem Grubu, TEMA, Greenpeace ile birlikte Yeşil Düşünce Derneği’nin düzenlediği“Çernobil Felaketi’nde Yaşamlarını Kaybedenleri Anma Etkinliği”ne katıldı.

27 sene önce bugün

26 Nisan 1986 gecesi saat 01.24’te Ukrayna ve Belarus sınırında bulunan Çernobil’deki nükleer enerji santralinin dördüncü reaktöründeki patlama sonrası, engelleme ve temizlik çalışmaları için 830 bin tasfiye memuru çalışmış. 8.4 milyon insan radyasyona maruz kalmış. 52,000 km2’lik tarım alanı tahrip olmuştu. Nükleer faciası sonrasında 400,000 insan yeni yerlere yerleştirildi. Yaklaşık olarak 6 milyon insan ise radyasyondan etkilenen alanlarda yaşamaya devam ediyor.

“Nükleer santral patlar, çatlar”

Nükleer karşıtı web sitesi nükleersiz.org’un proje koordinatörü  Dr. Ümit Şahin’in açılış konuşmasını yaptığı Çernobil’in 27. yıl anmasında, Çernobil tanıklarından Mykola Bakieiev, anmaya gelenlere acılarını paylaştıkları için teşekkür etti ve orada yaşananların kelimelerle anlatılamayacağını söyledi.

Küresel Eylem Grubundan Nuran Yüce okuduğu basın açıklamasında, Çernobil’in sonuçlarını aktardı. Nükleer santral projelerinin dünya çapında teşvi hükümetlerden teşvik aldığını ancak bu projelerde halkın karara katılım mekanizmasına alınmamasını eleştiren Yüce, Mersin, Sinop ve İğneada için de uyarıda bulundu.

Nuran Yüce,  basın açıklamasında“Yeni projelerde halkın katılımı engelleniyor; mevcut santrallerde ise radyasyon salımları ve kaza verileri ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle halktan gizleniyor.

Hükümetin derhal nükleer santral planlarına karşı çıkan bilim insanlarına, örgütlere, Mersinlilere, Sinoplu ve İğneadalılara kulak vermesi; Türkiye’nin enerji geleceğini demokratik ve katılımcı bir şekilde oluşturma yoluna gitmesi gerekiyor. Tabi ki bu temiz enerji geleceğinin temel taşları da hem kaynağı hem de geliri yerelleştirecek, iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak ve çevreyi koruyacak olan yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği çözümleridir” şeklinde konuştu

Anma için bir araya gelen grup, “AKP elini Akkuyu’dan çek, nükleer santral çatlar patlar, Akkuyu’da nükleer santral istemiyoruz” sloganları attı.

Çernobil Tanıkları Mersin’de

Avrupa Çernobil Ağı’nın bir parçası olanYeşil Düşünce Derneği’nin düzenlediği ‘Çernobil Haftası’ kapsamında, “Çernobil Tanıkları Türkiye”de programında Çernobil Tanıkları bugün Mersin’de, Akkuyu’da nükleer santral tehdidi ile içiçe yaşayan Mersinliler ile birlikte olacak.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda 13:00 – 16:00 saatleri arasında gerçekleşecek panelde çernobil süpürücüleri Nina Janchenko ve Mykola Bakieiev “barışçıl atom” safsatasının ardında yatanları, gözlerden saklanmak istenen gerçekleri Mersin halkı ile paylaşacak.

Fotoğraf: Gökşen Şahin

Video: Onur Turgut

Haber: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.